Helvoirts Verco scoort grote hit in Spanje met uurwerk op maat

AMSTERDAM..

Van onze verslaggever

Het is een hit in Spanje en wordt dat binnenkort in Italië: een Zwitsers kwaliteitsuurwerk met je eigen naam als merk. Dat toevallig ook het logo van je huisbank op de wijzerplaat staat, is bijzaak. Verco International in het Brabantse Helvoirt heeft al duizenden horloges geleverd aan Spaanse banken.

Vanuit kasteel Zwijnsbergen bij Helvoirt bestuurt de vijftigjarige Jan Vermeer zijn bedrijf. Verco is al dertien jaar gespecialiseerd in het maken van private label-horloges. In een naast het kasteel gelegen pand stellen veertig medewerkers uit standaarduurwerken, -wijzers, -bandjes en -wijzerplaten complete horloges samen. Alleen het drukwerk op de wijzerplaat wordt op maat gemaakt.

De onderdelen die Verco gebruikt, komen bijna allemaal uit Zwitserland. Voor uurwerken zijn er wereldwijd maar zeven producenten. Verco betrekt ze van ETA, dat ook gerenommeerde merken als Tissot, Longines en Omega tot de klanten mag rekenen.

Tot april volgend jaar levert Verco horloges ter waarde van in totaal tien miljoen gulden aan een aantal Spaanse regionale banken. Bij opening van een rekening krijgt de klant een horloge met een waterdichte metalen kast met een laagje goud-doublé, een kroko-lederen band èn zijn eigen naam op de wijzerplaat. Vergelijkbare winkelwaarde: 250 gulden. Bestaande rekeninghouders kunnen voor ongeveer vijftig gulden profiteren van de aanbieding. Hoeveel stuks Verco in Spanje gaat leveren wil Vermeer niet kwijt, maar enkele honderdduizenden zijn het zeker.

De kneep zit hem volgens Vermeer in de levertijd. 'Wij zorgen dat het horloge in tien dagen bij de klant van de bank is. Elke avond krijgen wij de namen via een modem binnen, allemaal gecodeerd natuurlijk. Die worden dan op de wijzerplaat gedrukt en naar Spanje vervoerd. Dat is nog moeilijk, want je moet wel zorgen dat het juiste horloge bij het juiste bankkantoor aankomt. Zo'n bank als La Caixa heeft al 2900 filialen.

'De Spaanse banken zijn sterk regionaal en lokaal gericht. Een bank uit Barcelona heeft geen klanten uit Pamplona en andersom. En als er dan één iets heeft dat goed loopt, willen ze het allemaal.' De Italiaanse bankenmarkt is volgens Vermeer al even versnipperd en zal als volgende rijp worden gemaakt voor de Helvoirtse horloges. Vermeer wacht daar echter mee tot hij alle Spaanse gegadigden heeft gehad. Nu uitbreiden om beide markten te bedienen vindt hij te riskant.

Niet alleen buitenlandse banken mag Vermeer tot zijn klantenkring rekenen. 'Vorig jaar hebben we nog horloges gemaakt voor de Rabobank, met dat mannetje op die wereldbol erop.' Maar miljoenenorders als die uit Spanje zitten er in eigen land niet in. 'De banken in Spanje en Italië zijn veel verder qua infrastructuur. '

Verco doet ook zaken in het hol van de leeuw. Voor de export naar Zwitserland kreeg Vermeer een paar jaar terug zelfs de Tros Aktua Export Trofee. De afnemers in Zwitserland zijn voornamelijk Zwitserse dochters van multinationals. Bij bedrijven van Zwitserse origine krijgt Verco geen voet tussen de deur. 'Ze zijn daar zo chauvinistisch. In dat land wonen geen mensen, alleen Zwitsers.'

Meer over