Help, er zit een peer in de macaroni

Een portie fruit als tegenhanger voor een hamburger met friet: in Engeland is dat binnenkort mogelijk. Nog even, en we kunnen voor gezond en verantwoord eten terecht bij een fastfoodketen die er voorheen slechts in geïnteresseerd leek zoveel mogelijk wereldburgers aan de vette hap te krijgen....

Aandacht voor onze gezondheid, dat leek het laatste wat McDonald's had (want over dat bedrijf hebben we het hier). Daarin lijkt echter, onder druk van een rechtszaak, verandering te komen. De Britse filialen van McDonald's gaan namelijk vanaf april vers fruit verkopen, zo meldde de Britse krant The Guardian.

McDonald's is tot dit besluit gekomen na een rechtszaak, die een groep Amerikanen tegen de fastfoodketen had aangespannen. Daarin stelden zij dat McDonald's verantwoordelijk is voor het overgewicht van hun kinderen.

In plaats van de verantwoordelijkheid voor dat overgewicht te leggen bij de kinderen zelf (of desnoods bij hun ouders) besloot de fastfoodketen de hand in eigen boezem te steken en het assortiment uit te breiden met een portie fruit.

Om het extra gezond te maken, is het niet de bedoeling van McDonald's dat kinderen dat fruit én hun hamburger met friet eten, maar fruit als vervanger van de friet.

Hoe zou dat smaken, een hamburger met friet, ik bedoel fruit? Het is sterk de vraag of kinderen op zo'n gezondere combinatie zitten te wachten. Zo om me heen zie ik ze toch meer van de frietjes smullen dan van de hamburger.

Vis met fruit, dat is wel lekker - tong Picasso werd er beroemd door. Zalmforel met veenbessen is ook niet te versmaden, een appel door de haring- of zalmsalade evenmin. Groente met fruit is ook lekker: rode kool met appel. En pasta met fruit? Probeer het eens: macaroni met peer.

Verwarm de grill op de hoogste stand. Kook de macaroni of andere pasta gaar. Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis en snij ze in plakjes. Verwarm de room met de kerrie, roer de kaas erdoor en knip er de peterselie boven fijn. Roer totdat de kaas gesmolten is.

Vet per persoon een ovenvast bord in, of een ovenschaal voor de hele groep. Schep de macaroni erin, giet de saus erover en leg de perenplakjes bovenop. Bestrooi met de pijnboompitten. Laat de gratin in 10 minuten goudbruin worden.

Serveer met een riante salade, bijvoorbeeld een Waldorf-salade (4 personen: 2 fijngesneden appels, een halve stronk bleekselderij in dunne plakjes, 1 dl goede mayonaise (desnoods zelfgemaakt) en 1 dl grof gehakte walnoten door elkaar geroerd en gedrapeerd op een bedje van kropslabladeren. Bestrooien met peper, gehakte peterselie en wat hele walnoten.

Meer over