Hellebaut rekent af met Vlasic

Ze leek onaantastbaar. Ietwat arrogant reeg Blanka Vlasic sinds juni 2007 de overwinningen aan elkaar bij het hoogspringen. Alleen het wereldrecord (2,09) ontbrak nog aan haar erelijst....

ANP

Voor Vlasic telde in Peking maar één medaille. Na haar afgang in Athene vier jaar geleden (slechts elfde) wilde ze in de Chinese hoofdstad laten zien dat er momenteel maar een grote hoogspringster is. De knappe Kroatische had echter op 2,05 een poging meer nodig dan Hellebaut en zag vervolgens haar wanhopige verzoeken op 2,07 blokkeren. Hellebaut ging juichend het stadion door. Na haar twaalfde plaats in Athene volgde in 2006 de Europese titel en nu het hoogst mogelijke. Ze bracht België in extase. Vrijdag hadden de Belgen met het zilver van de vrouwenestafetteploeg op de 4x100 de hatelijke nul in het olympisch medailleklassement al weggewerkt.

Vlasic, dochter van een voormalige tienkamper Josko Vlasic, maakte vroeger vooral naam door in semi-blootbladen te verschijnen. Vanaf 2006 ging het echter hard met haar sportieve loopbaan. Tweede op de WK indoor in 2006, wereldkampioene in de buitenlucht in 2007 en wereldkampioene indoor dit jaar in Valencia. Haar laatste nederlaag dateerde tot zaterdag van juni 2007 tijdens de Bislett Games in Oslo.

Hellebaut liet zich zaterdag in Peking niet intimideren door de vlekkeloze score van de Kroatische tot een hoogte van 2,05 meter. De 30-jarige Belgische had zelf op 1,99, 2,01 en 2,03 meter twee pogingen nodig. Maar op de daaropvolgende hoogte (2,05) was het wel direct raak. En juist daar stokte het ritme van haar opponente. ‘Tussen de oren zat het bij mij goed. Ik hoefde alleen maar aan lopen en springen te denken’, zei Hellebaut na haar verrassende zege en Belgisch record. ‘Mijn spirit van de meerkamp zal wel geholpen hebben. Ik weet niet wat mijn geheim is. Ik ga hier wel van genieten. Met een wijntje en lekker eten, want dat is lang geleden’, vierde de Belgische de titel met haar coach en levenspartner Wim Vandeven.

Premier Yves Leterme kon zijn geluk niet op. ‘Het is niet alleen een persoonlijke zege voor Tia, maar een opsteker voor de hele Belgische sportwereld.’ De Belgische IOC-voorzitter Jacques Rogge had even daarvoor nog geroepen toch iets teleurgesteld te zijn over het niveau van de Belgen op de Spelen. Dat van Hellebaut was echter Vlasic te veel.

Meer over