'Helft ziekenhuizen plaatst slechte kunstheup'

Ondanks publicaties over ernstige bijwerkingen heeft de helft van de ziekenhuizen in Nederland omstreden kunstheupen geplaatst. Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Contact en tv-programma Reporter.

De twee stuurden 95 ziekenhuizen een vragenlijst over de MoM-prothese, een metaal-op-metaal-kunstheup. In 18 ziekenhuizen werd de omstreden heup bewust niet gebruikt. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (o.a. Den Bosch), de Isala klinieken (Zwolle en omgeving) en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam plaatsten de meeste, respectievelijk 850, 654 en 520.

In totaal zijn door 56 ziekenhuizen bijna 8500 kunstheupen van dit type geplaatst. De meeste ziekenhuizen begonnen in 2004 en 2005 met het implanteren.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ziekenhuizen rond 2007 stopten met het plaatsen van deze prothese. Maar een aantal is er tot begin dit jaar mee doorgegaan. Door slijtage ontstaan minuscule metaaldeeltjes. Die verspreiden zich via bloed in het lichaam en kunnen onder meer zwellingen, botverlies en bewegingsbeperking veroorzaken. Patiënten moeten vaak een hersteloperatie ondergaan.

KRO's Reporter wordt vrijdagavond uitgezonden.

Meer over