Helft jongeren met handicap is eenzaam

RIJSWIJK (ANP) - De helft van Nederlandse jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte is eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis, uitgevoerd door TNS/NIPO. 20 Procent van de ondervraagde jongeren met een beperking vindt het leven niet prettig.

Het Rode Kruis vindt de resultaten van het onderzoek, die woensdag naar buiten werden gebracht, schokkend.

Ook onder gezonde jongeren is het percentage eenzaamheid hoog. 34 Procent van de ondervraagde jongeren is eenzaam. ,,Mensen die eenzaam zijn kunnen in een isolement terechtkomen'', zegt Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Volgens hem gaat het om een probleem dat zich in stilte afspeelt. Uit het onderzoek blijkt dat er een taboe rust op eenzaamheid en dat mensen er niet gemakkelijk over praten.

Campagne

Om eenzaamheid onder jongeren te verlichten en om het onderwerp aan te kaarten, heeft het Rode Kruis de campagne 'De week van je leven' gelanceerd. Mensen met en zonder handicap of chronische ziekte kunnen een reis winnen. Reizen, aldus het Rode Kruis, brengt mensen met elkaar in contact en is dus een goede manier om eenzaamheid op te lossen.

Meer over