Helft groene stroom komt uit buitenland

Door het grote verkoopsucces van groene stroom, moeten Nederlandse energiebedrijven de helft van hun duurzame elektriciteit uit het buitenland halen....

Door de vrijstelling voor eco-belasting is groene stroom aan een razendsnelle opmars bezig. Inmiddels gebruiken zo'n 900 duizend consumenten elektriciteit, die is opgewekt uit wind, zon of biomassa. De schatkist loopt door de fiscale regeling op jaarbasis ruim 140 miljoen euro mis. Vooral Nuon, Eneco en Remu halen veel groene stroom uit het buitenland.

Het is de eerste keer dat Groencertificatenbeheer een betrouwbare schatting geeft over de import van groene stroom. 'Hoe de import zich zal ontwikkelen hangt ook af van de toename van stroomopwekking in Nederland,' stelt woordvoerder Frits Bots.

De huidige fiscale regeling maakt import van groene stroom mogelijk en te verkopen zonder ecotax te heffen. De belastingmaatregel is ingesteld om de bouw van windparken, zonnepanelen en biomassacentrales te bevorderen. Het ministerie van Financiën kondigde onlangs al aan te onderzoeken of de regeling zijn doel niet voorbij schiet en aanpassing behoeft. Wijzigingen zijn voorbehouden aan een nieuw kabinet.

Greenpeace denkt dat de huidige regeling niet goed functioneert. 'De geïmporteerde stroom komt van centrales die hun elektriciteit vaak al jarenlang als gewone stroom verkopen', stelt campagnemedewerker Hans Altevogt van Greenpeace. ' De regeling behoort nieuwe stroomopwekking te bevorderen. Maar ik heb nog geen nieuwe windparken gezien.'

Stroombedrijven houden al rekening met aanscherping van regels. Essent pleit voor beperking van import.

Binnen Nuon leeft de gedachte om enkel groene stroom uit nieuwe centrales voortaan in aanmerking te laten komen voor belastingvrijstelling. Remu suggereert om de vrijstelling te koppelen aan de bedragen die de energiebedrijven daadwerkelijk investeren in nieuwe centrales.

Meer over