Helemaal niet. . .

Je moet op je qui-vive blijven en tussen de beelden door kijken. Anders zie je niet dat er taboes worden geslecht....

1. De EO is helemaal niet bedaagd en behoedzaam. De EO is vooruitstrevend en extravagant. Tenminste: als ik Michiel! mag geloven. Michiel Gouman dook gisteren, in de laatste aflevering van zijn reportagereeks, in de wereld van tattoo's en piercings. 'Wat natuurlijk echt vet cool is, is brandmerken.' Gruwelijke demonstraties van huidbewerking. Gesprekje tegen een decor van naakte etalagepoppen. Zelfs Pamela Anderson bleef niet onbesproken. En, het bijzonderst van al: een scherpe veroordeling van de zorg om het uiterlijk bleef uit.

2. De NCRV is helemaal niet kritiekloos op de hand van hulpelozen. De NCRV zet ferm de puntjes op de i. Tenminste: als ik Rondom Tien mag geloven. Gisteren een discussie met standpunten die ik in de doorgaans empatische documentaire-reeks Dokument niet vaak hoor. Dak- en thuislozen dreigen te worden doodgeknuffeld. Het wordt ze misschien wel veel te gemakkelijk gemaakt. Een ex-dakloze vertelde hoe hij in Amsterdam elke dag met gemak aan zijnnatje en zijn droogje kwam. Inloophuizen genoeg. 'Je shopt maar je betaalt niks.' Een man die al negen jaar zwerft heeft een mobiele telefoon waarmee hij zijn slaapplaats in opvanghuizen reserveert. Gelach in de zaal. Er kwam pittige kritiek op de hulpverlening. Het is net een 'sansevieria-kwekerij', zei R. Krikke van de Stichting Voilá. 'Je flikkert er elke dag wat pokon bij maar na een jaar is er nog niks veranderd.' (Misschien werd op de valreep toch nog onverkort de liefde verklaard aan alle zwervers, maar toen was dit stukje al bij de krant.)

3. Theo van Gogh is helemaal niet grof en recalcitrant. Hij is lief en voorkomend. Tenminste: als ik Big Brother Vips mag geloven. Hij werd onzeker toen hij de rug van een van de vrouwelijke C-sterren masseerde, bang dat hij een spier zou verrekken. Is überhaupt onhandig met vrouwen. Laat zich als kleine jongen in de hoek zetten door vrouwenhater Emile Ratelband. Gierde het gisteren wel weer uit toen de goeroe blijk gaf van zijn homofobie. Durfde alleen niet in te breken in een nachtelijk intiem gesprek tussen de verschrikkelijke Ratelband en Christine van der Horst. Tobde - terecht - over hun misplaatste vertoon van gevoeligheid voor de camera. Tobde ook nog over vaders die hun kinderen niet meer te zien krijgen. Monique Sluyter: 'Ja schat, het leven gaat niet over rozen.' Van Gogh, deemoedig: 'Dat mag je wel zeggen.'

Meer over