Hele amateurvoetbal afgelast

De KNVB heeft voor komend weekeinde alle 33 duizend wedstrijden in het amateurvoetbal afgelast. In het betaald voetbal zal voorafgaand aan elke wedstrijd een minuut stilte in acht worden genomen. Spelers en scheidsrechters zullen een rouwband dragen. Ook bij een aantal andere wedstrijdsporten zal er een minuut stilte zijn.

VAN ONZE VERSLAGGEVER KICK HOMMES

ZEIST - De KNVB en een aantal andere sportbonden besloten dit dinsdag naar aanleiding van het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen afgelopen maandag. De 41-jarige Nieuwenhuizen werd zondag in Almere tijdens een wedstrijd tussen SC Buitenboys B3 en SV Nieuw-Sloten B1 door drie spelers van de Amsterdamse club Nieuw-Sloten mishandeld en daarbij onder meer tegen zijn hoofd geschopt. Nieuwenhuizen overleed een dag later.

'Het voetbal valt letterlijk stil', zei Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal van de KNVB, dinsdag op een persconferentie. 'We willen met deze actie laten zien dat dergelijk gedrag op het voetbalveld niet acceptabel is en bieden voetballers de kans met elkaar na te denken over hoe we deze excessen kunnen voorkomen.'

De kritiek dat de KNVB te laat heeft gereageerd op vragen van voetbalclub Buitenboys, noemde Fransen terecht. 'Hier is geen enkel excuus voor. Er zullen interne maatregelen genomen worden.'

VVD-minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beschouwt de dood van de grensrechter als een 'heel serieus signaal. Er is meer aan de hand. Dit gaat om normen en waarden die er totaal niet zijn', zei hij in een reactie tegen de NOS. De daders moeten streng gestraft worden, vindt hij.

De drie jeugdvoetballers (15, 15 en 16 jaar oud) die maandag werden aangehouden in verband met de dood van Nieuwenhuizen wordt doodslag ten laste gelegd. Donderdag moeten ze verschijnen voor de rechter-commissaris, die bepaalt of het voorarrest wordt verlengd. Tot die tijd mogen ze alleen hun advocaat spreken.

De KNVB laat zich nog niet uit over mogelijke strafmaatregelen tegen de voetbalclub Nieuw-Sloten: 'Het is verleidelijk om nu te spreken over strenge straffen, maar het is nog te vroeg om hierover te praten.'

FIFA-voorzitter Sepp Blatter zegt diep geschokt te zijn door het geweldsincident in Almere. De voorzitter van de wereldvoetbalbond heeft KNVB-voorzitter Michael van Praag hierover geschreven, meldt de FIFA. Op Twitter noemt Blatter het een 'verschrikkelijke tragedie'.

Voor grensrechter Nieuwenhuizen wordt komende zondagmiddag in Almere een stille tocht gehouden.

undefined

Meer over