Held

DE GEKTE rond Guus Hiddink en zijn niet te verdelgen Rode Muskieten is de vierde week ingegaan. Het is druilerig en koud voor de tijd van het jaar, maar buiten het stadion in Seoul wachten maandagavond tweehonderd schoolmeisjes in uniform op de spelersbus....

Zij willen spelers zien, popidolen, en hun trainer uit Nederland. De vraag die de voetbalwereld steeds meer bezighoudt, is: wat doet Guus Hiddink, als zijn klus met de succesvolste Aziaten in de WK-historie erop zit? Ja, met PSV heeft hij gesproken, hij staat open voor een terugkeer naar Eindhoven, voorzitter Harrie van Raaij is een vriend, maar beslist heeft hij nog niets, bezweert hij. Alle aanbiedingen liggen bij zijn zaakwaarnemer.

PSV heeft hem gevraagd. Hij voelt zich lekker, hij wil op het veld staan en het maakt niet uit als zijn vakantie slechts een week of twee duurt. Maar een bondscoach die met een tot voor kort onbeduidend land de halve finales haalt, kan toch overal naartoe? Dat valt mee, zegt Hiddink. Dat zou ook van opportunisme van de clubs getuigen en de meeste zijn al voorzien.

Een bekende van Hiddink in de lobby van het hotel is ervan overtuigd dat hij bondscoach van Portugal wordt. Weer een project met een organiserend land, want Portugal houdt het EK van 2004. En Hiddink is gek op golfen en mooi weer. `Guus is bovendien te groot voor de Nederlandse competitie.'

Dát vinden de Koreanen ook. Zij hópen dat hij blijft en wachten af in stille bewondering. De Korea Herald wijdt maandag weer eens een halve pagina aan de lessen van Hiddink voor het bedrijfsleven.

En in Gwanju wilden ze het hotel waar de ploeg sliep voor het duel met Spanje naar hem vernoemen. Het Hiddink Continental, of zoiets. Dat vond onze held een beetje overdreven. In de krant staat ook een karateka die verdacht veel op Hiddink lijkt en die vier stenen kapotslaat, de landen Polen, Portugal, Italië en Spanje voorstellend.

In het stadion dragen supporters een levensgrote Nederlandse vlag, waarin het Koninkrijk der Nederlanden wordt bedankt voor bewezen diensten. Hiddink buigt na de wedstrijd tegen Spanje elegant naar het publiek. Als hij maar één ding weet: buigen voor een trainer, dat doen ze niet in Nederland.

Meer over