Heldhaftig en elegant

BEREND JAN BOCKTING

De hoofdrol van Peter O'Toole in het epos Lawrence of Arabia is zó sterk, dat het moeilijk voor te stellen is dat hij niet de eerste keus van de filmmakers was. Toch was de rol van de Brit, die in dienst van het Engelse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog de Arabische opstand tegen de Turken organiseert, eigenlijk bedoeld voor Laurence Olivier. Later werd Marlon Brando gevraagd. De nog onbekende acteur Albert Finney zag de film niet zitten. Alec Guinness, die gefascineerd was door de officier, wilde maar wat graag, maar werd te oud bevonden. Daarom werd het O'Toole, die de militair niet alleen heldhaftig maakte, maar hem ook elegantie meegaf. 'Als je nog iets mooier was geweest, hadden ze de film Florence of Arabia moeten noemen', zei schrijver Noel Coward. Ook onvergetelijk: de entree van Omar Sharif - destijds de enige Arabische acteur in Hollywood, als een steeds groter wordend stipje aan de horizon van de woestijn. De film won zeven Oscars.

Lawrence of Arabia (David Lean, 1962)

Canvas, 20.15-23.45 uur.

The Eagle Has Landed

(John Sturges, 1976) Een groepje Duitse commando's doet onder leiding van Michael Caine (!) een poging Winston Churchill te ontvoeren. Ook Robert Duvall en Anthony Quayle maken deel uit van het team, waarmee deze avontuurlijke laatste van filmmaker John Sturges (The Great Escape) als een van de eersten in de filmgeschiedenis de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog niet als wezenloze bruten typeerde.

BBC 2, 17.20-19.30 uur.

Ja zuster, nee zuster

(Pieter Kramer, 2002) Regisseur Pieter Kramer (Theo en Thea) borduurde voort op de toneelvariant die hij drie jaar eerder maakte; deze uitbundige Ja zuster, nee zuster is een zorgvuldig gestileerde musical die zowel nostalgisch als eigentijds is. De film staat bol van de verwijzingen naar onder meer Singin' in the Rain en Les Parapluies de Cherbourg, en werd misschien wel daardoor - tot Kramers eigen verbazing - aardig opgepakt in het buitenland. Zo noemde de vermaarde Amerikaanse filmblogger Harry Knowles Ja zuster, nee zuster een van de beste films van het jaar.

Nederland 2, 18.30-20.15 uur.

Broken Flowers

(Jim Jarmusch, 2005) Plezierige, melancholieke reisfilm van grootmeester Jarmush, waarin de 'gemankeerde Don Juan' Bill Murray op zoek gaat naar een zoon die hij 19 jaar eerder zou hebben verwekt. De ontmoetingen met zijn vier oude liefdes zijn ontroerend en soms hilarisch. Met onvergetelijke themesong van de Ethiopische jazzmuzikant Mulatu Astatke.

BBC 2, 0.45-2.25 uur.

undefined

Meer over