Held tegen wil en dank

A History of Violence is gebaseerd op de graphic novel van John Wagner en Vince Locke, maar voor de film werden belangrijke onderdelen van het verhaal aangepast

HANNEKE DE KLERCK

Restauranthouder Tom Stall (Viggo Mortensen) woont met zijn gezin in een Amerikaanse voorstad. Zo'n betrouwbare, sympathieke man waarvan er zoveel zijn. Maar dan wordt zijn diner overvallen en weet hij de overvallers wel heel erg gemakkelijk uit te schakelen en te doden. Dat leidt ertoe dat hem, tegen zijn zin, een heldenstatus wordt toegedicht, dat hij op televisie verschijnt, en dat er plotseling gangsters opduiken die beweren dat hij bij hen hoorde en dat het nu tijd is om oude rekeningen te vereffenen. Over geweld gaat het, en of dat de manier is om problemen op te lossen, maar ook over identiteit: Stalls zoon ziet in hem ineens een idool, zijn echtgenote weet niet meer of ze haar man ooit heeft gekend. A History of Violence bevat een van de mooiste wanhopige vrijpartijen uit de filmgeschiedenis. Maar zijn vredige leventje kan Stall niet redden.

A History of Violence (David Cronenberg, 2005) RTL 7, 22.15 uur.

The Fugitive

(Andrew Davis, 1993) Thriller, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren zestig. Harrison Ford speelt Richard Kimble, een chirurg uit Chicago die ten onrechte wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw. Na een spectaculair ongeluk onderweg naar de gevangenis kan hij ontsnappen. Hij weet uit handen te blijven van U.S. Marshall Tommy Lee Jones, vindt de echte moordenaar en lost een complot op waarbij Jeroen Krabbé betrokken is. Al is vanaf het begin voorspelbaar waar een en ander op uit zal draaien, toch blijft de film spannend tot het einde.

Net 5, 20.30 uur.

The Ladykillers

(Joel Coen, Ethan Coen, 2004) De broers Coen kozen voor hun elfde film voor een remake van de gelijknamige Britse klassieker, die ze omtoverden in een vette komedie. Tom Hanks excelleert als de aanvoerder van een bende die de kelder van een oude dame huurt, haar wijsmaakt dat hij er moet oefenen met zijn ensemble, maar er een tunnel graaft om een kraak te zetten in het naastgelegen casino.

BBC 1, 00.15 uur.

undefined

Meer over