Hel in Athene, hemel in Egmond

De toppers uit het driebanden zijn wel wat gewend. Ze trekken de hele wereld over, zeker nu de toernooien schaars zijn geworden....

Ze verblijven in het luxueuze hotel Zuiderduin, hebben een prachtige speelzaal tot hun beschikking waar plaats is voor 524 enthousiaste toeschouwers, inclusief vipboxen. Het is er als altijd druk en de laatste twee dagen moet organisator Dirk Snip zelfs nee verkopen aan mensen die op goed geluk naar de badplaats zijn gekomen en vaak honderden kilometers hebben afgelegd.

De boomlange Koedijker heeft zijn zaakjes sinds 1997 toen nog in Heiloo voor elkaar en mag met recht trots zijn op wat hij en zijn medewerkers presteren. Een enkeling klaagt over een teveel aan show, maar de spelers weten waar ze aan toe zijn. Dus als de Spanjaard Sanchez buiten de speelzaal, maar nog wel t het publiek, in een spijkerbroek en een net hemd rondloopt, dan wordt hij vriendelijk doch beslist verzocht de kledingvoorschriften in acht te nemen en zijn biljartkloffie weer aan te trekken.

Dat de tv het laat afweten, vindt Snip beslist niet leuk. Maar eigenlijk kan hij het wel begrijpen na de negatieve publiciteit die de sport, die hij zelf op een heel redelijk niveau beoefent, de laatste jaren over zich heeft afgeroepen. Daarom straalt hij als Raymond Ceulemans, lid van het winnende Crystal Kelly, hem lof toezwaait in zijn dankwoord. Snip organiseert dit jaar op verzoek van Crystal Kelly ook de Europa Cup-finale in Egmond en loopt met plannen rond weer een wedstrijd-van-het-jaar te houden, zoals vroeger de (eenmalige) honderdduizend-guldenmatch tussen Blomdahl en Jaspers. Ditmaal in Turkije.

Natuurlijk zijn er meer toernooien, zeker in Nederland, die glamour hebben. Maar in het buitenland is het af en toe armoe troef. Een paar weken geleden bezochten de beste spelers Athene. In de Griekse hoofdstad, waar koortsachtig wordt gewerkt aan vele olympische accommodaties, werd een wereldbekertoernooi gehouden. Die naam heeft de wereldbond UMB namelijk bedacht voor wat ooit de prestigieuze cyclus was van de Billiards Worldcup Association.

De BWA is zo goed als ter ziele, maar de UMB die binnenkort vijftig jaar bestaat, heeft kennelijk nog steeds geen kaas gegeten van het organiseren van een dergelijk evenement. Het weekblad Driebandennieuws bracht verslag uit. Goed was het spelershotel, goedwillend de organisatoren, verder was het een beschamende vertoning.

De locatie: een of andere handbalhal in een buitenwijk van Athene, zgelegen dat vrijwel geen taxichauffeur de weg ernaartoe kende. In de speelzaal stonden twee verschillende merken tafels, de in totaal twee toiletten konden niet afgesloten worden en het cafe had de afmetingen van een gemiddelde woonkamer. Dat Jaspers c.s. niet direct rechtsomkeert maakten, is een wonder. Kennelijk zijn zij zo wanhopig dat ze alles voor lief nemen. Als er maar gespeeld wordt.

Misschien waren ze in gedachten al bij Egmond, waar ze gepamperd worden en waar cheques van 9000 euro plus een enorme beker (voor het winnende team), 5000 euro (nummer twee) en 3000 euro (drie en vier) worden uitgedeeld. De bekerstrijd is tevens test voor de komende play-offs in de eredivisie. Crystal Kelly en Hengelo hebben zich daarvoor reeds geplaatst. De ploeg van Caudron, Burgman, Van Kuijk en Ceulemans versloeg Hengelo, waar Jaspers kopman is, in de eindstrijd. Hoogtepunt was de partij Jaspers -Caudron, die de Nederlander met klein verschil verloor.

Caudron werd uitstekend gesteund door Burgman die won van Zanetti en Van Kuijk die Tasdemir versloeg. Ceulemans verzaakte voor keer, tegen Koorevaar. 'Mijn ketting liep eraf vanavond, maar de andere jongens hebben me mooi teruggebracht in het peloton', aldus een glunderende Ceulemans. De Belg (66) laat sinds enige tijd toernooitjes als Athene aan zich voorbijgaan. Dat is het voordeel als je ruim veertig jaar op het hoogste niveau meedraait.

Meer over