Heineken- prijs voor Duitse antropologe Assmann

De Duitse cultureel antropoloog en literatuurwetenschapper Aleida Assmann, pleitbezorger van een Europese gedenkdag van de Holocaust op 8 mei, is dit jaar één van de vijf ontvangers van een Heineken Wetenschapsprijs. Dat maakt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen vandaag bekend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARTIJN VAN CALMTHOUT

AMSTERDAM - Assmann (68) maakte samen met haar man Jan Assman naam als grondlegger van het nieuwe interdisciplinaire vakgebied van de herinneringsantropologie, waarin historische, psychologische en culturele aspecten van het herinneren en gedenken samenkomen. In Duitsland mengen de Assmanns zich geregeld in discussies over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvernietiging. Ze benadrukken daarbij steeds dat herdenking ook kan leiden tot een positief hedendaags zelfbeeld van mensen en landen en niet alleen schuldbesef moet aanwakkeren.

Assmanns Heinekenprijs voor Historische Wetenschap (ca. 145 duizend euro) wordt haar in oktober in Amsterdam uitgereikt door Koning Willem-Alexander. Dan krijgen ook Finse, Britse, Amerikaanse en Nederlandse natuurwetenschappers een Heinekenprijs. De tweejaarlijkse Heinekenprijzen, waarvan de oudste een halve eeuw geleden werd toegekend, zijn in het verleden elf maal de voorbode gebleken voor Nobelprijzen. Winnaar James Rothman van de Nobelprijs voor Geneeskunde 2013 kreeg in 2000 een Heinekenprijs voor zijn werk aan celbiologie.

De Nederlander Jaap Sinninghe Damsté (65) van het NIOZ op Texel en de Universiteit Utrecht krijgt de Heineken Milieuprijs 2014 voor zijn methoden om met chemische fossielen in zee-organismen als algen het klimaat uit het verleden nauwkeurig te reconstrueren.

De Brit Christopher Dobson (65) van de universiteit van Cambridge krijgt de Heinekenprijs voor biochemie voor zijn ontdekkingen op het gebied van eiwitvouwing en de rol daarvan bij ziekten als Alzheimer, Parkinson en diabetes.

Het werk van cognitiewetenschapper James McClelland (66) van de Stanford universiteit aan modellen voor het menselijke brein en het bewustzijn, krijgt ook een Heinekenprijs. McClelland is grondlegger van het idee dat het bewustzijn voortkomt uit de complexiteit van de innig verbonden hersennetwerken.

De Heinekenprijs voor Geneeskunde 2014 is toegekend aan de Finse moleculair bioloog Kari Alitalo van de universiteit van Helsinki. Alitalo speelde een sleutelrol bij het doorgronden van het menselijke lymfesysteem. Hij ontdekte een aantal van de groeifactoren en moleculaire schakelaars die de lymfevaten laten groeien en functioneren. Kennis daarvan kan leiden tot nieuwe behandelingen voor kanker, oedeem en vaatziekten, denkt de jury.

undefined

Meer over