Heineken-ontvoerder en plaksnor-overvaller Frans M. tot drie jaar veroordeeld

Heineken-ontvoerder Frans M. is veroordeeld tot 3 jaar cel voor een mislukte poging een geldtransport te overvallen. Zijn medeplegende zoon Rudi D.G. krijgt 2 jaar.

Tjerk Gualthérie van Weezel
In Amsterdam is de rechtszaak tegen drie van de vijf verdachten in de Heinekenaffaire begonnen, Nederland 26 september 1984. Foto: Twee van de verdachten Frans M. en Jan B. n een arrestantenbusje bij het gerechtsgebouw. Beeld Hollandse Hoogte
In Amsterdam is de rechtszaak tegen drie van de vijf verdachten in de Heinekenaffaire begonnen, Nederland 26 september 1984. Foto: Twee van de verdachten Frans M. en Jan B. n een arrestantenbusje bij het gerechtsgebouw.Beeld Hollandse Hoogte

Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vrijdag besloten. De verijdelde overval trok vorig jaar oktober de aandacht door de bekendheid van de dader, maar ook vanwege het hoge B-film-gehalte. Zo droeg de 65-jarige M. net als zijn 26-jarige zoon een plaksnor. Ook had M. een knalgele helm op en een pistool op zak. Maar van ‘je geld of je leven’ roepen kwam het niet omdat buurtbewoners vonden dat de twee mannen zich verdacht gedroegen. In de vlucht zwaaide M. met zijn wapen en werd hij in zijn knie geschoten, tijdens de rechtszitting twee weken geleden verplaatste hij zich achter een rollator.

Veel toelichting gaven Frans en Rudi zelf niet op hun intenties, ze beriepen zich tijdens de zitting op hun zwijgrecht. Maar volgens de rechtbank staat wel vast dat zij op het punt stonden een overval te plegen. Naast de verdachte vermomming van vader en zoon bleek ook dat zij een speciaal geprepareerde kist bij zich hadden voor een geldcassette. Ook hadden zij een zogeheten jammer bij zich om portofoonverkeer te verstoren en stonden een motorfiets en een bus klaar voor de vlucht.

Een derde verdachte, Laurens B. (35, zoon van Heineken-ontvoerder Jan B.), werd vrijgesproken. Hij zou het transport voor Frans en Rudi hebben geregeld, maar er was onvoldoende bewijs dat hij wist dat de twee een overval gingen plegen. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden ook al vrijspraak geëist.

In de schaduw van Willem Holleeder was Frans M. alweer bijna vergeten toen hij vorig jaar dus ineens met plaksnor op werd neergeschoten in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Begin jaren tachtig was dat anders. ‘Professor Bijgoochem’ werd hij destijds genoemd door zijn handlangers bij de ontvoering van Freddy Heineken, wegens zijn religiositeit en zijn voorkeur voor haast filosofische oneliners. Anders dan Willem Holleeder, de doodgeschoten Cor van Hout en de vierde ontvoerder Jan B. (nog eens veroordeeld voor het neerschieten van een douanemedewerker), liet M. zich na zijn detentie ogenschijnlijk niet meer in met criminele zaakjes − een gevangenschap die hij pas veel later onderging, nadat hij op 1 januari 1985 uit het Pieter Baan Centrum wist te ontsnappen.

Tien jaar bleef hij onvindbaar, totdat misdaadverslaggever Peter R. de Vries hem in Paraguay opspoorde. Daar bleek hij onder een andere naam een nieuw gezin (drie kinderen) te hebben gesticht, bezat hij een hamburgertent en bleek hij nog steeds en intenser met het geloof bezig. In 2005 kwam hij vrij, en leefde voor zover bekend teruggetrokken in Paraguay.

Lees hier meer over Heineken-ontvoerder Frans M.

Zwarte plaksnor doet Heinekenontvoerder de das om
‘Gek en geniaal’, zo typeerde de chef van het rechercheteam in 1983 Heinekenontvoerder Frans M. Vrijdag trok de nu 65-jarige M. de aandacht omdat hij op opvallende wijze in de Amsterdamse Staatliedenbuurt rondscharrelde. Een politieagent die hem wilde aanhouden, schoot hem neer toen M. en zijn zoon probeerden te vluchten.

Politie schiet Heineken-ontvoerder Frans M. neer in Amsterdam
De 65-jarige man die dinsdagochtend in Amsterdam door een motoragent werd neergeschoten, blijkt Heineken-ontvoerder Frans M.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant
Meer over