Heineken gaat in zee met Belgisch familiebedrijf in ciders

Heineken neemt de Belgische ontwikkelaar van ciders Stassen over. Dat meldde de bierbrouwer vrijdag zonder op financiële details in te gaan.

ANP

AMSTERDAM - Heineken ziet een belangrijke groeimarkt in cider. Het bedrijf komt daarom met diverse nieuwe ciders op de markt, die voor een groot deel al samen met Stassen zijn ontwikkeld. Stassen moet na de overname gaan fungeren als het ontwikkelcentrum van Heineken voor nieuwe ciders.

Stassen is een familiebedrijf met bijna 100 werknemers en een geschiedenis die teruggaat tot eind 19de eeuw. Vanaf 1895 brouwde Léon Stassen op kleine schaal cider voor eigen gebruik. De eerste fabriek werd in 1937 geopend.

In 1992 fuseerde Stassen met de Engelse groep HP Bulmers, de grootste ciderproducent ter wereld. In 2003 kwamen beide bedrijven in handen van de Schotse brouwer Scottish & Newcastle (S&N), die op zijn beurt in 2008 werd overgenomen en opgesplitst door Heineken en het Deense Carlsberg.

Hoewel beide bedrijven vijf jaar geleden ook al werden genoemd als mogelijke kopers van Stassen, kregen zij de Belgische ciderproducent toen niet in handen, omdat die vlak voor de overname werd verzelfstandigd. De huidige Philippe Stassen bracht het bedrijf terug in handen van zijn familie.

Voor Heineken betreft het een kleine acquisitie. Volgens analist Richard Withagen van SNS Securities kan Stassen waarschijnlijk 30 tot 35 miljoen euro bijdragen aan de jaaromzet van de bierbrouwer. Zijn collega Wim Hoste van KBC denkt dat Heineken enkele tientallen miljoenen euro's heeft betaald.

De koers van Heineken op de Amsterdamse beurs reageerde nauwelijks en daalde met 0,51 procent naar 38,025 euro.

undefined

Meer over