Heineken boekt meevaller van 1,5 miljard bij overname in Azië

Het moge een sigaar uit eigen doos zijn, het is wel een sigaar van 1,5 miljard euro. Heineken heeft zichzelf bij de overname van de Singaporese brouwersgroep Asia Pacific Breweries een meevaller bezorgd van dat formaat.

AMSTERDAM - In een persbericht neemt de brouwerij de gevolgen door van zijn jongste grote overname, die in november vorig jaar werd afgerond. Een eenmalige bate van 1,5 miljard is veruit de grootste meevaller. Een meevaller die Heineken geheel zelf heeft betaald, overigens.

Heineken had al tientallen jaren een groot belang in APB, de laatste decennia 42 procent. De overnameslag van vorig jaar ging om de resterende 58 procent van de aandelen. Dankzij die overnameslag, waarbij Heineken werd uitgedaagd door de Thaise drankentycoon Charoen Sirivadhanabhakdi, schoot de prijs van de aandelen APB omhoog.

Dat kostte Heineken veel geld; de overname vergde 3,3 miljard euro. Het effect was wel dat de aandelen die Heineken al bezat, het pakket van 42 procent, fors in waarde stegen. Heineken heeft die waarde nu becijferd en en bekendgemaakt die als eenmalige bate in de jaarcijfers 2012 te zullen opnemen.

Het concern verwacht dat de kosten van APB met 25 miljoen op jaarbasis omlaag kunnen. Die kostenbesparing zal voor eind 2014 worden gerealiseerd. Verder blijkt, in de boekhoudsystematiek van Heineken, de omzet en bedrijfswinst van APB lager te zijn dan volgens de boekhouding van APB.

APB meldde een omzet van omgerekend 2 miljard euro over zijn laatste boekjaar, maar telt daarbij accijnzen mee. Heineken doet dat niet en komt op 1,5 miljard. APB meldde ook een bedrijfswinst (voor rentelasten en belastingen) over zijn laatste boekjaar van 460 miljoen. Heineken komt 40 miljoen lager uit. Heineken heeft ook gesteld dat de overname van APB de winst per aandeel iets zal doen toenemen.

De overname van Asia Pacific is nu zo goed als rond. Nog enkele aandelen zijn niet bij Heineken aangemeld, maar die zullen de komende dagen moeten worden ingeleverd. Op 18 februari stopt de beurs van Singapore met de notering van het aandeel APB.

Beleggers reageerden huiverig op Heinekens gecijfer. Op een licht stijgende beurs sloot het aandeel met een verlies van 0,7 procent.

undefined

Meer over