Heibel om Hitler's homepage

De Franse rechter heeft gesproken en de toch al broze transatlantische vriendschapsbanden ontzien: Parijs hoeft de Verenigde Staten niet te vragen om het hoofd van Timothy Koogle wegens veiling van nazi-parafernalia via internet....

Peter van Ammelrooy

Aan uitlevering hadden dan ook wel wat wettelijke en praktische bezwaren gekleefd.

Koogle is een Amerikaan en de al lang geleden vertrokken topman van Yahoo, een van de populairste aanlegsteigers van internet. Yahoo is eveneens een Amerikaanse onderneming.

De veilingen waartegen joodse organisaties in Frankrijk te hoop liepen (drie jaar geleden) werden gehouden door Amerikanen.

De Amerikaanse wetgever ziet geen been in de handel in hakenkruizen, nazi-vlaggen of namaakbussen Zyklon-B. Dat valt in de VS onder het recht op vrije meningsuiting. Een Amerikaanse rechter zou daarom brandhout hebben gemaakt van een Frans verzoek om uitwijzing van Timothy Koogle.

De Franse rechter heeft dat op zijn klompen aangevoeld. Koogle is dan ook vrijgesproken, omdat hij niet hoogstpersoonlijk het nazisme heeft bewierookt. De 51-jarige hád vijf jaar achter tralies kunnen belanden.

Naar de uitspraak is wereldwijd reikhalzend uitgekeken. Een veroordeling zou grote gevolgen hebben gehad voor de vrijheid waarop het internet nu nog kan bogen. De juridische perikelen in Frankrijk hebben hun effect toch al niet gemist. Het heeft zeker bijgedragen tot het besluit van Yahoo om veilingen op zijn Franse website stop te zetten. Het internetbedrijf is op zijn resterende veilingen overgegaan tot verbanning van materiaal dat tot haat kan aanzetten.

Opgelost is de zaak geenszins.

Amper twee maanden geleden heeft de hoogste rechter in Australië beslist dat een zakenman uit Melbourne een aanklacht wegens smaad mag indienen tegen Dow Jones, de financiële nieuwsdienst die kantoor houdt in New York. De reden: een minder lovend portret van mijnmagnaat Joseph Gutnick door Dow Jones was dankzij internet overal te lezen geweest, ook in Melbourne en omgeving.

Precies vier weken geleden besliste een Amerikaanse rechter dat platen- en filmmaatschappijen in de VS de digitale muziekruilbeurs KaZaa mogen aanklagen bij een rechter in Californië. KaZaa is gevestigd op Vanutu, een eilandenrijkje van 165 duizend zielen in de Stille Oceaan.

En Yahoo is ook nog niet van de Fransen af. De Ligue internationale contre le racisme et l'antismitisme (Licra) en de Union des étudiants juifs en France (UEJF) zouden alsnog vervolging kunnen eisen van Amerikanen die modellen van Luftwaffe-bommenwerpers aanprijzen.

Kijk die homepage nog maar eens een keer goed na.

Meer over