Satire

Heerlijk recept voor het nieuwe jaar: Nederland!

Nederland wordt precies zo heet gegeten als het wordt opgediend, dat is in het nieuwe jaar niet anders. Met dit heerlijke recept denk je internationaal hoge ogen te gooien.

Geniet van een bordje Nederland!Beeld X

- 20g fijngehakt consumentenvertrouwen
- 4 scheppen institutioneel wantrouwen
- 2 theelepels racisme

Voeg nog een snufje biologisch idealisme toe.

Gooi het allemaal in de pan en bak 30 minuten in politieke correctheid, niet wegkijken.

Karameliseer wat cultuurverlies en rasp er een gevoel van eigenheid overheen. Breng het geheel aan de kook in een wok met angst. Haal op tijd van het vuur, anders wordt de smaak te sterk, want angst gaat snel overheersen. Voor de veiligheidssaus heb je maar een milligram veiligheid nodig. Dit kun je aanlengen met twee liter symboolpolitiek.

Zet in de oven, laat het geheel sudderen in een kilo leuke televisie. Zet intussen het pannetje ironie op het vuur en blijf langzaam klagen.

Pak nu de verhitte discussies uit de oven en besprenkel ze met een tsunami van islamisering.

Stop 2 ons weg-met-onsdenken in een bakje en gooi het weg. Pak de teleurgestelde burgers uit de koelkast en laat ze 10 minuten kwetsen, tot ze van binnen mooi verongelijkt zijn. Neem vervolgens een slachtofferroller om de heetgebakerde minderheden iets platter te maken. Op die manier is het makkelijker om de minderheden en de burgers tegen elkaar op te zetten.

Sla de vlam in de pan. Voeg naar eigen smaak de illusie van nuchterheid toe.

Serveer op een bedje van bad en brood. Is het mislukt? Geef dan de schuld aan de politiek.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over