Heerlijk in mijn kluifje

Gereedschap voor klusjes in huis is gemaakt voor mannen handen. Timmervrouwen zijn het zat. Ze bestelden in China gereedschap op maat....

Magda Berman heeft een vriendin en die haar man is journalist maar daar gaat het nu niet om, het gaat om hoe zijn handen staan. Magda Berman doet het na. Ze draait haar handen helemaal naar buiten en houdt ze met de ruggen tegen elkaar. Ze ziet er nu uit als een mol die bidt. Mollen dragen hun handen andersom. De man van de vriendin kan helemaal niks, dus is de vriendin zelf maar handig geworden. Ze is niet de enige. Berman deed onderzoek onder familie, vriendinnen en buurvrouwen. Aanleiding was een plankje. Ze wilde het tegen het plafond in haar huis bevestigen. Het ging moeizaam. Ze overlegde met de buurvrouw en het gesprek kwam op gereedschap. Dat is vaak klote. En bovenal is het niet geschikt voor vrouwenhanden. Ze houdt haar hand op en vraagt mij de mijne er tegenaan te houden.

Geen gezicht, zo'n grote tegen dat kleintje. Het meeste gereedschap is gemaakt op mannenhanden, dus hebben vrouwen er meer moeite mee. Dat was een van de klachten van een groep vrouwen die over gereedschappen in gesprek raakte. 'Ik ontdekte dat er veel meer handige vrouwen zijn dan we denken. Veel meer vrouwen klussen in huis', zegt Magda Ber man. Ze inventariseerde het soort werkjes dat vrouwen doen en maakte een lijst. 'Iets ophangen', staat er bijvoorbeeld op, en de gootsteen ontstoppen. De vrouwen, in vergadering bijeen, stelden een lijst samen van gereedschappen die ze graag zouden hebben en waaraan die gereedschappen zouden moeten voldoen. Een lange lijst. Hij moest korter. Zo ontstond het idee. Een koffer met het ideale handgereedschap voor vrouwen. Met dat idee stapte Berman, publiciste over de regels van de etiquette (hoe alles hoort), naar een Nederlandse ondernemer in de doe-het-zelf-branche. Die zag er wat in en dat is nog maar een jaar geleden.

Daarna ging alles opeens razendsnel. Inkopers zwermden uit over de wereld, op zoek naar gereedschappen die Nederlandse vrouwen zouden liggen. 'Ze gingen overal shoppen en kwamen met spullen terug waarvan ik soms kon zeggen, kijk wat heerlijk past dat in het kluifje van mij.' Berman noemt het ook 'het vrouwengevoel'.

De gereedschappen die de inkopers meebrachten - mannen - werden door een groep vrouwen gekeurd. 'We hebben alles bevoeld en de kerels stonden met hun oren te klapperen, er waren hele ervaren klusvrouwen bij, ze wisten precies wat ze wilden en konden het goed onder woorden brengen, dit voelt heerlijk en dit is flut, zeiden ze.'

Er was nog iets dat de vrouwen radicaal anders wilden. De gereedschapkist thuis is een onding. Je moet erin graven naar het ding dat je nodig hebt. Orde willen ze. De gereedschappen moeten overzichtelijk in een koffer, elk stuk onder zijn eigen elastiek.

Deze week, net na sinter klaas komt in Rotterdam een schip aan met daarop een container uit China, vol met koffers gereedschap voor de vrouw. Berman heeft een naam gedeponeerd en het hele idee. My Tools staat op de koffer. Maar wat zit er in?

Volgende week meer.

Meer over