Heerenveen wint van Cambuur in derby vol strijd en passie

Een matige Friese derby, waar strijd en passie de boventoon voerde, is wederom gewonnen door sc Heerenveen. In Leeuwarden won de ploeg van trainer Foppe de Haan met 1-0 van SC Cambuur. Eerder dit seizoen was Heerenveen Cambuur met 2-0 de baas.

SC Heerenveen- speler Morten Thorsby maakt een actie in het duel met Cambuur Leeuwarden. Beeld anp
SC Heerenveen- speler Morten Thorsby maakt een actie in het duel met Cambuur Leeuwarden.Beeld anp

Naast het gegeven dat de derby van Friesland altijd een wedstrijd op zich is voor beide clubs, stond het duel voor Cambuur vooraf al onder hoogspanning. Cambuur wist in 2016 nog geen punt te pakken en staat nog maar twee punten voor op hekkensluiter De Graafschap. Ook zag de club begin deze week topscorer Bartholomew Ogbeche vertrekken naar Willem II. Tot overmaat van ramp werd de afsluitende training van Cambuur zaterdag ontsierd door een vuurwerkbom, die vanaf de tribune het veld op werd gegooid en een steward verwondde. Trainer Henk de Jong sprak na het incident van 'een zwarte dag'.

(Tekst gaat verder onder foto).

Heerenveen-spelers vieren de overwinning op Cambuur met de meegereisde supporters. Beeld anp
Heerenveen-spelers vieren de overwinning op Cambuur met de meegereisde supporters.Beeld anp

Die zwarte dag moest zondag tegen Heerenveen worden rechtgezet, maar ook dat was Cambuur niet gegund. Arber Zeneli tekende vlak na rust voor het enige doelpunt in de wedstrijd. De Zweed kwam vanaf de rechterkant naar binnen en schoot op de rand van het zestienmetergebied de bal met links in de verre bovenhoek. Het ontbrak Cambuur aan kwaliteit om het Heerenveen - voornamelijk na de 1-0 - echt lastig te maken. In de eerste helft kreeg Rai Vloet (huurling van PSV die tegen Heerenveen als vervanger van Ogbeche speelde) dé kans om Cambuur op voorsprong te zetten, maar oog in oog met doelman Erwin Mulder schoot de spits over.

De thuisploeg kwam in de tweede helft, naast een aantal dreigende momenten, niet verder dan een gevaarlijke kopbal van Marvin Peersman die door Mulder over het doel werd getikt. Heerenveen had na de openingstreffer via Henk Veerman, Kenny Otigba en Luciano Slagveer de wedstrijd kunnen beslissen, maar stuitte telkens op doelman Leonard Nienhuis. De wedstrijd bleef daardoor spannend, maar Cambuur was niet in staat het tij in de slotfase nog te keren. De overwinning van Heerenveen betekende de eerste zege op bezoek bij Cambuur in vijftien jaar.

Arber Zeneli tekent namens Heerenveen voor de 0-1. Beeld anp
Arber Zeneli tekent namens Heerenveen voor de 0-1.Beeld anp
Meer over