Heerenveen en PSV voeren treurmis op

Met 2 punten uit 5 duels is het crisis bij PSV. Ook tegen Heerenveen is het spel ondermaats. Volgende week wacht Feyenoord. Cocu, waar ben je?

EINDHOVEN - PSV 1

Heerenveen 1

PSV - Heerenveen moet voor altijd bewaard blijven in beeld in geluid, als uitvloeisel van de technische, tactische en mentale crisis in het Nederlandse clubvoetbal anno 2013. Onacceptabel was het niveau van de alleen in de voorbeschouwingen aantrekkelijke wedstrijd.

Dat de eredivisie leuk is, met vaak een andere koploper, is genoegzaam bekend. Maar dan dat voetbal. Erbarmelijk is te zwak uitgedrukt om het duel van zaterdag te omschrijven. Het was alsof de voetballers bewust figureerden in die film over onkunde, om voor altijd de malaise vast te leggen, als materiaal voor volgende generaties.

Dat ze in de toekomst zeggen: kijk, zo ging het toen. Lachen toch. Treurig, niet? Glijdende, voortdurend fouten makende mannen in korte broekjes als een samenscholing van onmacht. Wat waren ze eigenlijk aan het doen?

Het publiek in Eindhoven, fanatiek begonnen met aanmoedigen, viel gaandeweg stil, ontstak even in woede toen PSV 10 minuten voor tijd tegen tien man zelfs op achterstand kwam en zette daarop knap aan om de thuisclub naar tenminste één punt te schreeuwen. Dat laatste kwartier maakte ietsiepietsie goed van een avond vol verbijstering om zoveel foute passes, zoveel glijpartijen, zoveel domheid. PSV is achtste nu na 2 punten uit de laatste 5 duels of, over iets langere termijn, 11 uit de laatste 11.

'Stel, je bent in het buitenland en je ziet op tv alleen de spelers en geen publiek, dan denk je dat het hier een wedstrijd in de hoofdklasse betreft', zei interim-directeur Gaston Sporre van Heerenveen toen hij de trainers aanhoorde tijdens de persconferentie.

Daarbij zij aangetekend dat PSV, dat in de slotminuut gelijkmaakte door Jozefzoon, kansen had om te winnen. Pech, onkunde en de zaterdag geweldige doelman Nordfeldt voorkwamen een paar treffers. Die kansen ontstonden niet uit fraai aanvalswerk, maar uit gepruts. Dus is het relevant een paar aspecten uit de crisis te boekstaven.

Het veld

Alsof je naar een Chinese film gaat en de ondertiteling ontbreekt, zo verhoudt het veld van PSV zich tot het spel. Hoe is dat toch mogelijk, zo'n slechte mat? Op vrijdag is Jong PSV dus periodekampioen geworden op de hobbelige zandvlakte. 'Er wordt niet veel meer op het veld gevoetbald dan voorheen. Daaraan kan het niet liggen', zei trainer Phillip Cocu. Vrijwel iedereen glijdt dus uit, bij de minste draai. Zijn het de schoenen of, zoals bondscoach Van Gaal onlangs opperde, de manier van lopen en staan?

Trainer Van Basten van Heerenveen weet het ook niet: 'Misschien was er vroeger meer modder.' Cocu zegt dat het probleem hardnekkig is, dat de toplaag los is geraakt en dat PSV 'overweegt' snel een nieuw veld aan te leggen. Potsierlijk, hoe tijdens de rust mannen met een prikker proberen te redden wat niet meer te redden valt.

En dan dat overvloedige sproeien vooraf, ongelijk verdeeld over het veld. Er staat een jongetje met een vlag tot hilariteit van velen een paar minuten in de stromende 'regen' voor de aftrap. Op sommige plaatsen is zoveel water gevallen dat er zelfs plassen liggen. Een vroege pass van Rekik blijft bijna fataal hangen in het water.

De spelers

Toivonen, Maher, ze lopen elkaar in de weg, ze hebben niets met elkaar, ze stralen niets uit. Niemand bij PSV weet wat hij moet doen als Heerenveen na een kwartier met tien man staat, terwijl bij Heerenveen topschutter Finnbogason niet eens meedoet door een blessure. Twee keer raakt invaller Wildschut de bal verkeerd tijdens zijn dribbel die leidt naar de 0-1. Tweemaal pakt dat goed uit omdat Tamata achteruit loopt en even zelfs niet eens naar de bal kijkt.

De trainers

Cocu staat vaak met de handen in de zakken. Van Basten buigt na afloop, laat de handen even op de dijbenen rusten en blijft nog een paar minuutjes onbewogen staan. Hoewel de zege onverdiend was geweest, was Heerenveen dichtbij. De trainers zijn mild in hun oordeel. Van Basten is trots op de weerbaarheid, Cocu is ontevreden vanwege het tempoloze, zielloze, ideeënloze spel, doch brengt zijn kritiek rustig en beheerst. Hij moet verder met het elftal waaraan geen trainershand valt te ontdekken.

Opvallend is dat Van Basten de rode kaart na een kwartier, na een schandelijke overtreding van Van den Berg op het standbeen van Maher, overdreven vindt. 'Voetbal is geen badminton.' Het lijkt soms of Van Basten de bescherming die hij te weinig genoot als voetballer ook niet nodig acht voor de generaties van vandaag.

Crisis

Natuurlijk is PSV in crisis. Twee punten uit de laatste vijf duels, met cruciale weken te gaan. Volgende week Feyenoord-uit, de week daarop Vitesse-thuis. Af en toe welt zowaar een verlangen op naar het PSV van vorig seizoen, zeker in aanvallend opzicht. Die ploeg maakte uiteindelijk 103 doelpunten, ruim 3 per duel. Het huidige elftal staat pas op 25, veel minder dan 2 per wedstrijd.

undefined

Meer over