Heer & Meester

Niets is onmogelijk in de nieuwe serie rond de charmante privédetective Valentijn. Groot, theatraal acteerwerk.

MADELON MEESTER

'Elke dag is Valentijnsdag', dat is het motto van privédetective Valentijn Rixtus Bentinck (Daan Schuurmans). Een charmante, welgestelde man met vetkuif, ondeugend lachje en de kledingstijl van Jort Kelder. Met zijn encyclopedische kennis en goede manieren weet hij elke vrouw om zijn vinger te winden, een eigenschap die hem helpt het onmogelijke gedaan te krijgen.

Niet dat er eigenlijk ook maar iets onmogelijk is in de nieuwe serie van MAX: Heer & Meester. Valentijn wordt in de eerste aflevering nota bene met een luchtballon afgezet op een gemaskerd bal. 'Pas op voor het afstapje', roept zijn assistent Leo hem nog na. En wanneer de politie hem op de hielen zit, is hij die keer op keer te vlug af. De ene keer weet hij te ontsnappen via een put, dan wordt hij weer door een koerier in een kartonnen doos thuis afgeleverd en te pas en te onpas duikt hij op in de auto van Suze (Sytske van der Ster), officier van justitie, die in eerste instantie juist naar hem op zoek is.

Valentijn wordt er namelijk van verdacht op het gemaskerde bal een moord te hebben gepleegd en diamanten te hebben geroofd. In werkelijkheid was hij er om een heel andere reden. Want achter zijn snelle uiterlijk, schuilt een treurige geschiedenis. Twee dagen na zijn geboorte werd hij te vondeling gelegd bij een katholiek internaat in het zuiden van het land, pater Bentinck voedde hem op. Bij de gastheer van het gemaskerde bal hoopte hij in de kluis informatie over zijn familie te vinden. Juist op het moment dat hij in de kluis keek, werd er een moord gepleegd. Valentijn is hoofdverdachte.

De kijker weet net als Valentijn dat hij de schuldige niet kan zijn, nu nog de politie hiervan zien te overtuigen. Suze heeft hij met zijn charmes al snel aan zijn kant. Wanneer de officier van justitie met een maaltijdsalade thuiskomt na een frustrerende werkdag, blijkt Valentijn haar huis binnengeslopen en staat hij, nog steeds hoofdverdachte, in haar keuken te koken. Eenmaal van de schrik bekomen, brengt ze uit: 'Ik kan jou zo laten arresteren, hè.' Waarop hij antwoordt: 'Ik zou eerst even wat eten.'

Het is het begin van een samenwerking waarin Valentijn Suze via illegale wegen helpt met het opsporen van misdadigers, en Valentijn Suzes connecties aanboort om iets over zijn mysterieuze familie te weten te komen.

Een over de top Britse, jaren zestig spionnenserie, zo laat Heer & Meester zich het beste vangen. Compleet met aanhoudend, onheilspellend pianoriedeltje op de achtergrond, personages met dubbele voor- en achternamen, groot en theatraal acteerwerk en James Bondgadgets. Een serie zo karikaturaal dat ze doet denken aan Jiskefets Kommisar Tampert, een persiflage op de Duitse krimi Derrick. Vermakelijk.

Heer & Meester

Aflevering 1, zaterdag, 21.30 uur, Ned 1

undefined

Meer over