Heel Nederland wil mijn buurman worden

Mijn favoriete Portugese columnist is Pedro Mexia van het weekblad Expresso. Zijn laatste column droeg de titel Duas casas (Twee huizen) en daarin haalt Mexia de dichter W.H. Auden aan.

Arthur van Amerongen
null Beeld Gabriel Kousbroek
Beeld Gabriel Kousbroek

Deze heerlijk-excentrieke Engelsman was getrouwd met Erika Mann (de dochter van Thomas Mann), maar deed het met schrijver Christopher Isherwood en hield van een geducht slokkie op zijn tijd. Pas in de herfst van zijn leven kocht de koortsachtig globetrottende Auden na het winnen van de belangrijkste Italiaanse cultuurprijs zijn eerste huis en schoot hij wortel.

De villa in het Oostenrijke Kirchstetten werd een verlengstuk van Audens lichaam, een projectie van zijn persoonlijkheid en een symbool van verzet tegen zijn eeuwige verhuizen en vluchten. Hij publiceerde in 1965 About the House. Het geestigste gedicht uit die bundel (opgedragen aan Isherwood, die toen al een ander liefje had) is The Geography of the House en handelt over het toilet. Enigszins plat uitgedrukt is het een soort 'Koning, keizer, admiraal, Popla gebruiken ze allemaal'.

Revelation came to
Luther in a privy
(Crosswords have been solved there)
Rodin was no fool
When he cast his Thinker,
Cogitating deeply,
Crouched in the position
Of a man at stool.

Ik houd wel van die Engelse mix van highbrow en lowbrow waarbij de scatologe kwinkslag niet wordt geschuwd en net als Auden heb ik rijkelijk laat een eigen huis, een plek onder de zon gevonden. Daarmee houdt elke vergelijking op, want eerlijk gezegd krijg ik uitslag van het geleuter over huizen.

Expats in de Algarve zwatelen namelijk slechts over twee kwesties: het weer en onroerend goed. Ik ga hier niet voor de zoveelste keer blaten over onze jaarlijkse 3.037 zonuren, dus laat ik mij concentreren op dat tweede borrelpraattopic.

Eigenlijk moet ik makelaar worden, want met vastgoed valt een leuke cent te verdienen in mijn paradijselijke biotoop. Er is bovendien zat klandizie want heel Nederland wil mijn buurman worden.

De LOI-cursus Makelaar-taxateur-onroerende zaken is laagdrempeliger dan de cursus Nagelstylist en duurt veel korter. Het lijkt mij verrukkelijk nog één keer de sensatie te voelen van het behalen van een diploma.

Nooit zal ik vergeten hoe de badmeester het vignet A op mijn zwembroek naaide nadat ik was afgezwommen. De geheimzinnigheid van het initatieritueel - ome Jaap en ik stonden naakt in een badhokje - was vanzelfsprekend en natuurlijk zou ik dat niet aan pappa en mamma verklappen. 'Je moeder kan toch niet naaien', zei ome Jaap tijdens het afdouchen.

Zo wordt een mens wel makelaar.

Meer over