Heel langzaam gaat het iets beter in Japan

TOKIO - De toestand in de zwaarbeschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I lijkt iets te zijn verbeterd. Dat heeft de eigenaar van het complex, energiebedrijf Tepco, vandaag laten weten. Bovendien zijn twee mensen levend onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald. Het zijn lichtpuntjes in een slepende nucleaire crisis.

Beelden van de verwoesing in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied in Japan. Beeld reuters
Beelden van de verwoesing in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied in Japan.Beeld reuters

De reddingswerkers bij Fukushima I zijn erin geslaagd de druk bij reactor 3 te stabiliseren. Dat is goed nieuws voor de ploegen die controle proberen te krijgen over de kerncentrale. Dertien uur lang is de kernreactor, waar het zeer gevaarlijke plutonium is opgeslagen, met water besproeid.

Bij vier andere reactoren (1, 2, 5 en 6) zijn elektriciteitskabels aangesloten. Daardoor kan de koeling weer op gang worden gebracht. Mogelijk kan dat begin volgende week ook bij reactor 4. In de reactoren 5 en 6 keren de temperaturen in de bassins met gebruikte brandstofstaven terug naar normale niveaus, aldus Tepco.
'Er zijn de afgelopen 24 uur enkele positieve ontwikkelingen geweest, maar de toestand bij Fukushima I blijft zeer ernstig', liet een topadviseur van VN-atoomwaakhond IAEA weten. Volgens deskundige Graham Andrew stijgen de stralingsniveaus in de grote Japanse steden niet meer.

Abnormaal

In de omgeving van Fukushima I is 'een abnormaal stralingsniveau' gemeten in melk en spinazie, meldden de Japanse autoriteiten. Daarom overweegt Japan de verkoop van voedsel uit de prefectuur Fukushima te verbieden. In kraanwater in Tokio is radioactief jodium aangetroffen.

Een rookwolk van de centrale Fukushima I hangt inmiddels boven de Atlantische Oceaan. De wolk bereikt woensdag of donderdag Europa, maar lijkt niet gevaarlijk te zijn voor de volksgezondheid en het milieu.

Vermisten

Het officiële dodental van de aardbeving en de tsunami, die Japan ruim een week geleden troffen, is opgelopen tot ongeveer 8500. Bijna 13.000 mensen worden nog vermist. De autoriteiten vrezen dat alleen al in het zwaarst getroffen gebied, de prefectuur Miyagi, meer dan 15.000 mensen zijn omgekomen.

In de stad Ishinomaki in Myagi zijn zondag twee mensen gered. Een 80-jarige vrouw en haar 16-jarige kleinzoon hadden zich negen dagen lang in leven weten te houden. Ze waren erg verzwakt maar bij bewustzijn en zijn in een ziekenhuis opgenomen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over