Heel helder is transferbeleid van PSV niet

Van een crisis is volgens technisch directeur Frank Arnesen bij PSV geen sprake. Niettemin zoekt PSV stad en land af naar nieuwe spelers, toevallig oud-spelers van de club....

Club in verval zoekt redding bij ex-talenten

TOEN woensdag rond het middaguur het bekerduel Excelsior - PSV na overvloedige regenval van het programma verdween, is in Eindhoven vermoedelijk een zucht van verlichting geslaakt. Want Excelsior is smaakmaker in de eerste divisie, en PSV beweegt zich moeizaam door de hoogste klasse.

Voorzitter Van Raaij van PSV bromt van onvrede en zoekt in paniek twee - let wel - Nederlandstalige voetballers, om te redden wat te redden valt.

Trainer Robson looft de werklust, maar knikkert zijn spelers van de ene naar de andere plaats in het elftal.

Hoofdscout Bruins Slot ziet overal ter wereld prachtige talenten, maar als ze in Eindhoven arriveren lijken ze het voetballen verleerd.

Directeur voetbalzaken Arnesen koopt en koopt (hij kent het voormalige Oostblok als zijn broekzak) en predikt geduld. Geduld dat niet bestaat in topvoetbal. De beleidsbepalers van PSV valt zowaar een hoop te verwijten.

PSV zakte door de nederlaag van zondag tegen Willem II naar de twaalfde plaats. Van de vijftien officiële wedstrijden die de landskampioen van 1997 speelde, gingen er zeven verloren: van Maribor in de voorronde van de Champions League, van Benfica en Kaiserslautern in het eindtoernooi, van Heerenveen, Feyenoord, AZ en Willem II in de competitie.

Slechts de thuiswedstrijden tegen Maribor, Helsinki, Fortuna en MVV alsmede uitduels tegen RKC en Ajax (Johan Cruijff Schaal) leverden zeges op. Het programma voor november wordt alleen maar zwaarder, met beslissende duels in de Champions League en ontmoetingen tegen Ajax en Vitesse.

Van een crisis is geen sprake, zei Arnesen. Hoe harder hij dat roept, hoe meer er aan de hand lijkt. Midden in een seizoen, na de zoveelste nederlaag, besluiten om twee spelers aan te trekken is geen teken van rust.

Dinsdag was PSV rond met Robert Fuchs van De Graafschap. Opmerkelijk, omdat persvoorlichter Salazar maandag nog verzuchtte dat ze bij PSV moe worden van het telkens noemen van nieuwe namen als Fuchs, die een paar seizoenen geleden nog te licht werd bevonden door PSV.

Woensdag bleek dat PSV gaat praten met centrumverdediger Jurgen Dirkx van Fortuna, ook een ex-PSV'er. Als dat niet lukt, is dit misschien een suggestie: Mitchell van der Gaag van Utrecht en ook oud-PSV'er.

Arnesen is, zeker na het vertrek van trainer Advocaat, een soort alleenheerser op technisch vlak. Toen hij geen trainer kon vinden in het overbruggingsjaar tot de komst van Eric Gerets, de beoogde nieuwe trainer, kwam hij met Robson op de proppen.

Na elke nederlaag stelt Robson dat PSV hard werkt, dat de sfeer geweldig is en dat de club heeft verloren door persoonlijke fouten, maar dat het tij snel zal keren.

Robson goochelt met opstellingen en wekt slechts medelijden op. Natuurlijk mag PSV verzachtende omstandigheden aanvoeren. PSV verloor een half Nederlands elftal, hoewel dat in mentaal opzicht niet zo erg was. De Eindhovense vedetten waren in gedachten allang in het buitenland.

Bovendien kampt PSV met blessures van belangrijke spelers als Faber, Stinga, Valckx, Ooijer en, tot voor kort, Nilis. Ook de volle ziekenboeg is een geldig excuus. Desondanks is het transferbeleid van PSV desastreus gebleken. Robson valt zelfs te betreuren, want toen hij werd aangetrokken waren Zenden, Jonk en Numan nog niet verkocht.

Trainer Adriaanse van Willem II zei zondag dat het Bosman-arrest funest is voor veel topclubs. Ook zij begeven zich noodgedwongen op de markt, met alle risico's vandien. PSV weigerde met de zeventig miljoen voor Stam, Numan, Jonk en Zenden (Cocu was transfervrij) te shoppen in Nederland (Dirkx, Fuchs en anderen), doch stroopte de Zuid- en Oost-Europese markt af.

PSV trok in ongeveer een jaar dertien spelers aan. Lucius, Van Nistelrooij, reservedoelman Lodewijks, aanvoerder Ooijer en Kolkka zijn onomstreden, hoewel ook bij Van Nistelrooy een aantekening valt te maken. De zaakwaarnemer van de Brabander bood de spits van destijds Den Bosch vorig seizoen aan voor een miljoen, maar PSV (Advocaat) hoefde hem niet. Van Nistelrooij verhuisde naar Heerenveen en kostte nu vijftien miljoen.

Khokhlov krijgt het voordeel van de twijfel. Hij bewees vorig seizoen een klasserijke voetballer te zijn, maar is ver teruggevallen. Hij kan de beoogde rol van spelmaker (nog?) niet aan. Niet voor niets betuigde Van Raaij spijt over de verkoop van Jonk.

Maar dan: Gakhokidze, Jorginho, Nikiforov, Oyen, Marcos, Skerla, Xavier plus aankopen uit eerdere jaren als Demo en Temroekov. Wat hebben zij te zoeken bij een topclub als PSV? Bovendien was PSV met hen niet bepaald goedkoop uit.

De kritiek richt zich vooral op verdedigers als Xavier, Marcos en Nikiforov, van wie de eerste twee op aanraden van Portugal-kenner Robson (hij was toch een passant?) zijn aangetrokken. Natuurlijk zijn Xavier en Nikiforov goede voetballers, maar de vraag is of ze passen in de cultuur van het Nederlandse voetbal.

Hulptrainer Ernie Brandts zei onlangs dat de taalproblemen nog te overzien zijn. Veel moeilijker is het om de buitenlanders aan de Nederlandse speelwijze te laten wennen. Nederlanders willen de bal zo snel mogelijk heroveren, terwijl buitenlanders bij balverlies vaak naar achteren rennen. Opmerkelijke symboliek: PSV holt inderdaad achteruit.

Willem Vissers

Meer over