Heel handig, als je goed oplet

Op vakantie wordt hij weer veelvuldig getrokken: de creditcard. Wat moet je wel en niet doen? En: hij kan ook geld ópleveren.

Ze zijn best duur, afhankelijk van het merk en model, zeker als je niet goed oplet. Maar hij is ook heel handig, zal de komende vakantiemaanden weer blijken: de creditcard. Je kunt er in het buitenland gemakkelijk een auto mee huren, een hotel boeken, het restaurant betalen of gewoon iets leuks kopen. Die souvenir of dat zomerjurkje kan met een druk op de knop in de tas en de aankoop is nog meteen verzekerd ook. Het daadwerkelijke afrekenen gebeurt later pas, helemaal passend bij dat zorgeloze vakantiegevoel. Zo blijkt het ook te werken, want in de zomermaanden trekken Nederlanders de creditcard het meest. Reden te meer om nog even stil te staan bij de mogelijke valkuilen.

De rente bijvoorbeeld, als je niet binnen de gestelde termijn betaalt. De wettelijke maximumrente die creditcardmaatschappijen in rekening mogen brengen, is 15 procent per jaar, en dat doen de meeste dan ook. Hooguit is het percentage iets lager boven heel grote bedragen, bijvoorbeeld 5.000 euro. De meer exclusieve kaarten, met fraaie toevoegingen als Gold, Black of Platinum, hanteren vaak een wat lager tarief, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan. Ze zijn in aanschaf duurder. Kijk dus goed wat voor creditcard je nodig hebt met welke bestedingslimiet, voor je een weliswaar sjieke, maar ook onnodig dure kaart in je portemonnee hebt. Er zijn op internet diverse vergelijkingssites die de kosten en rentetarieven van creditcards op een rijtje zetten.

Die rente gaat meestal direct in na het verlopen van de betalingstermijn, met terugwerkende kracht tot de transactiedatum. International Card Services (ICS), het bedrijf achter zo'n dertig verschillende creditcards, stuurt de klant een keer per maand een rekening. Die moet dan binnen drie weken worden betaald. Een aankoop van 300 euro die niet op tijd wordt voldaan aan de creditcardmaatschappij kan met 15 procent rente zomaar minimaal een tientje extra gaan kosten. Bij Laser Cards, een andere grote uitgever van creditcards, gaat de rente na maximaal dertig dagen in.

Let dus goed op de betalingstermijn, of regel zo mogelijk een automatische incasso. De (hoge) rente geldt ook voor gespreid betalen. Die mogelijkheid is er bij de meeste creditcards, maar is voor de klant zeer onvoordelig. Voor het deel dat nog niet is voldaan, telt de 15 procent rente namelijk ook. Niet doen dus, gespreid betalen, adviseert de Consumentenbond na onderzoek naar creditcards. Probeer het te beëindigen. Dat kan meestal makkelijk via de website van de creditcardmaatschappij of de bank waarvan de creditcard is.

Het onderzoek van de Consumentenbond leverde nog een verrassende vondst op. Een creditcard kan ook geld ópleveren, meldt het juninummer van de Geldgids. Het eerder genoemde ICS, dat kaarten heeft van de World Panda Card tot de Bijenkorf Card, geeft namelijk rente over een positief saldo. Dat werkt zo: op een kaart van ICS met een bestedingslimiet van pakweg 2.500 euro kan de kaarthouder bijvoorbeeld zelf nog eens hetzelfde bedrag storten. Dat verdubbelt niet alleen de bestedingsruimte, het levert ook een hele aardige rente op over die extra storting. Die ICS-rente is nu 1,75 procent, meer dan veel banken momenteel bieden voor een spaarrekening. De ondergrens voor dit extraatje op de ICS-kaarten is een positief saldo van 500 euro.

Zo wordt de creditcard dus een spaarkaart. De vraag is natuurlijk waarom ICS dat doet. Om de klant een extraatje te bieden, zegt het bedrijf zelf. Die kan wat extra saldo op de kaart zetten, waardoor hij ook meer bestedingsruimte heeft. Als de creditcard daardoor vaker gebruikt wordt, vindt ICS dat helemaal niet erg. Het saldo is ook een pluspunt ten opzichte van de concurrentie. Laser Cards, de andere grote aanbieder, heeft de mogelijkheid namelijk niet. Het bedrijf achter onder meer de Gamma Visa Card zegt volgens de regelgeving geen tegoeden van klanten te mogen beheren. ICS heeft als dochterbedrijf van ABN Amro een bankvergunning en mag dat wel.

Leuk, maar let wel op. ICS past de rente op het saldo geregeld aan. Toen de Geldgids het voordeeltje ontdekte in april, leverde een batig saldo de kaarthouder nog 2 procent rente op. Nu is dat 1,75 procent. Kijk dus eerst welke rentes er elders geboden worden, voordat je extra gaat storten op de creditcard. Dat biedt nog wel een ander voordeel: de kosten van het pinnen zijn lager als je het van je eigen saldo doet. Uit het saldo is het maximaal 1,50 euro per keer, meldt ICS, bij 'gewoon' gebruik van de card is het 4 procent van de transactie. Dat is op 200 euro al 8 euro. Het is dus nog veel beter om helemaal niet te pinnen met de creditcard. Geld uit de muur halen kan het best gewoon met de bankpas. Dat is in Europa gratis.

Daarbuiten ligt het anders. Voor sommige bankpassen moet eerst de mogelijkheid om buiten Europa te pinnen apart worden geactiveerd. Banken hebben mondiaal pinnen beperkt om het risico op fraude te verkleinen. Bij pinnen met de creditcard buiten Europa kunnen extra kosten optreden, blijkt uit ander onderzoek van de Consumentenbond. Bovendien worden soms onduidelijke koersen in rekening gebracht. Ook buiten Europa is het dus beter om, indien mogelijk, de bankpas te gebruiken.

Een laatste aandachtspunt voor het vertrek naar hopelijk zonnige en warme oorden: bedrijven hebben het recht extra kosten te rekenen voor het betalen met de creditcard. Let op of dat het geval is en betaal zo mogelijk dan anders.

undefined

Meer over