Heel Brazilië rekent zondag op het supertalent Neymar (19)

Het Braziliaanse Santos heeft zich met Neymar geplaatst voor de WK finale voor clubteams, zondag in Japan.

CHARLES BROMET

Ja, hij voetbalt nog steeds voor Santos. En nee, dat hadden weinigen verwacht. Toch trekt Neymar, hét 19-jarige Braziliaanse voetbaltalent dat de eigen landsgrenzen nog niet heeft verlaten, in het klassieke wit van zijn club de aandacht op het WK van clubteams. Met een subliem geplaatst schot in de bovenhoek leidde hij de ploeg uit São Paulo woensdag naar de finale.

De verwachte overwinning tegen de Japanse kampioen Kashiwa Reysol (3-1) was de opmaat voor de gedroomde finale zondag tegen Barcelona, dat zich vanochtend nog wel moet ontdoen van Al-Sadd uit Qatar. Gebeurt dat, dan staat Neymar da Silva Santos Junior, van wie lang een transfer naar Real Madrid werd verwacht, een week na El Clásico alsnog tegenover Lionel Messi, met wie hij vaak wordt vergeleken.

Met Santos won hij dit jaar voor het eerst sinds 1962 en 1963, toen de legendarische Pelé de club bij de hand nam, de Copa Libertadores. In de beslissende tweede wedstrijd tegen het Uruguayaanse Peñarol (2-1) maakte hij het eerste doelpunt.

Hanekam

Neymar, herkenbaar aan de geblondeerde hanekam, trekt niet alleen de aandacht op het voetbalveld. Ook in commercials is hij alom aanwezig. Zoals die waarin wordt uitgegelegd waarom hij nog altijd niet is verkast naar Europa. Waarom naar de kou vertrekken als je met een lekker drankje op het strand kunt bijkomen van een wedstrijd, ongeacht het jaargetijde? Dat is de boodschap.

Volgens zijn coach bij Santos, Muricy Ramalho, kan er geen misverstand over bestaan: als Brazilië in 2014 het decor is van het WK voetbal, zal Neymar de beste zijn. 'Zonder twijfel', zei de trainer onomwonden. 'Nu is Messi de beste, daarna Cristiano Ronaldo en als derde komt Neymar. In 2014 staat hij op één.'

Pelé zelf, 71 jaar inmiddels, vindt Neymar nu al beter dan Messi. Maar hij is als Braziliaan én als clubicoon van Santos op z'n minst een beetje bevooroordeeld. En daarnaast nemen zijn Braziliaanse toehoorders geen genoegen met minder stevige uitspraken. Na het mislukte WK van 2010, met de uitschakeling door Oranje in de kwartfinale in Port Elizabeth, schreeuwt het Braziliaanse volk om nieuwe voetbalsterren.

Neymar, die uit talloze verhalen naar voren komt als een ietwat schuchter joch, zou die rol kunnen vertolken. Bij Santos vormt hij vooralsnog een machtige drie-eenheid met Ganso, het 22-jarige talent dat zich onderscheidt door zijn spelinzicht en steekpasses, en de 30-jarige teruggekeerde routinier Elano.

Barcelona, wees gewaarschuwd, schrijven Braziliaanse kranten in buien van chauvinisme en hoop. Hun vertrouwen in Neymar is zelfs zo groot dat een sportkrant Messi opriep te leren van zijn Braziliaanse tegenstrever. Dat is dus niet het soort taal waarvan de bescheiden tiener zelf zich wenst te bedienen.

'Om te bereiken waar Messi nu is, moet je hard werken, de hele tijd trainen en volledig toegewijd zijn', zei Neymar deze week tegen The Independent. Ik hoop dat ik ooit zijn niveau zal bereiken. Tegen Messi spelen in Japan zou een grote eer zijn.'

Flirts

Zelf weerstond hij flirts van Real Madrid en Chelsea. Vorige maand tekende Neymar een nieuw, verbeterd contract bij Santos, dat hem zes ton per maand betaalt. Zeven partijen brengen het bedrag op, waardoor de nationale wens dat hij in eigen land zou blijven, vervuld kon worden.

Zelf heeft Neymar, sinds drie maanden vader van zoon Davi Lucca, aangegeven in elk geval tot het WK van 2014 bij Santos te willen blijven. Daarna is het, ook naar zijn eigen oordeel, nog vroeg genoeg om de stap te maken naar een van de grote Europese competities. De club die hem vóór die tijd wil kopen, zal 70 miljoen euro moeten vrijmaken. Dat is de hoogte van de ontbindingsclausule.

Zij die alvast een beeld willen krijgen van Neymars enorme talent, kunnen op YouTube zijn geniale doelpunt tegen Flamengo bekijken: een weergaloze in tweeën geknipte solo, onderbroken door een eentweetje met een ploeggenoot.

undefined

Meer over