Heeft de smartphone afgedaan?

Van de beurswaarde van Samsung is in een maand tijd 25 miljard euro weggevaagd. De Koreaanse elektronicagigant is op de beurs van Seoul omgerekend nog 125 miljard euro waard. Oorzaak is dat de afzet van smartphones en met name het Galaxy S4-model veel lager is dan verwacht.

Dat betekent niet dat de grote concurrent Apple marktaandeel terugsnoept. Ook de beurswaarde van dat concern daalt nog steeds. Apple is nu 290 miljard euro waard. Dat is ongeveer de helft van die in de zomer van 2012 toen het bedrijf alle records leek te breken in afwachting van de introductie van de iPhone 5. Ook daarvan stelde het resultaat teleur.

De smartphone is het grootste industri- ele succes van deze eeuw geweest. De BlackBerry van het Canadese concern RIM was nog vooral het hebbedingetje van de professionele markt. Vanaf 2007 lukte het Apple met de iPhone ook een zakcomputer voor de consumentenmarkt te maken waarop je muziek kon afluisteren, foto's kon maken, kon bellen en gamen en waaraan je applicaties als WhatsApp kon toevoegen.

Behalve dat dit apparaat iedereen altijd en overal bereikbaar maakte, was het ook een cool speeltje. Andere fabrikanten sprongen met andere besturingssystemen al snel op de voortrazende trein en pikten een graantje mee. Samsung werd daarin het meest succesvol.

Maar in deze tijd van snel veranderde hypes is het hoogtepunt na vijf jaar al voorbij. Terwijl tot vorig jaar iedereen zijn oude smartphone bij elke nieuwe introductie wilde omwisselen voor de laatste, zijn mensen nu tevreden met hun oude exemplaar. Ze hoeven niet een nog dunnere versie te hebben, een nog krachtiger processor en een nog groter werkgeheugen.

Het nut van allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals tegelijkertijd van achter en voor fotograferen, voegt weinig meer toe. Het is zelfs niet meer cool om met de nieuwste versie in de club of de school binnen te komen. Integendeel, zelfs de jongeren willen nu een simpel apparaat. Er is zelfs een groep die teruggrijpt naar de oude Nokia.

De smartphone zal niet verdwijnen. Maar het is ook niet meer de V-snaar van de mondiale economische motor. Apple, Samsung en andere fabrikanten zullen de komende tijd vaker hun verwachtingen terugschroeven. Het succes van de iPhone 5 was minder groot dan die van iPhone 4, net zoals dat van Galaxy S4 niet dat van de Galaxy S3 zal overtreffen.

Met de opvolgers van deze apparaatjes zal het nog wel iets minder goed gaan. Daarnaast daalt de winstmarge door toenemende concurrentie. De elektronicafabrikanten staat voor de grote uitdaging weer met iets vernuftigs te komen waaraan niemand heeft gedacht.

Voor de smartphone is er nog één voor de hand liggende verbetering mogelijk: een batterij die niet zo snel leegloopt. Misschien kan Europa daar zijn slag slaan.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over