Heeft de dingo het dan toch gedaan?

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - Australië heropent zijn meest geruchtmakende vermissingszaak. Ruim dertig jaar na de verdwijning in de woestijn van Azaria Chamberlain probeert justitie een definitief antwoord te krijgen op de vraag of de 9 weken oude baby op 17 augustus 1980 door een dingo - een Australische wilde hond - werd meegenomen of toch door haar eigen ouders werd vermoord.

Het is een raadsel dat velen Down Under, maar ook ver daarbuiten, al jaren bezighoudt. Het heeft rechters en onderzoekscommissies al diverse malen tot tegengestelde uitspraken gedwongen. Nu eens werd geloof gehecht aan de bewering van ouders Lindy en Michael Chamberlain dat Azaria tijdens hun kampeertocht bij de beroemde Uluru-rots (voorheen Ayers Rock) door een dingo uit hun tent was meegenomen. Dan weer werd moeder Lindy ervan beschuldigd Azaria's keel te hebben doorgesneden, waarop vader Michael haar lijkje zou hebben begraven.

En zo kon het gebeuren dat bij de eerste rechtszaak in 1981 de rechter oordeelde dat Azaria inderdaad door een dingo was meegenomen en dat een jaar later moeder Lindy alsnog tot levenslang werd veroordeeld voor moord en vader Michael voor medeplichtigheid. Vervolgens werden alle beschuldigingen echter weer ingetrokken, nadat in 1986 bij de zoektocht naar de Britse toerist David Brett - verongelukt bij de Uluru-rots - het jasje van Azaria werd gevonden vlak bij een dingohol.

Maar de twijfels zijn altijd gebleven over wat er destijds precies met Azaria is gebeurd. Haar lijkje is immers nooit teruggevonden; wel haar bebloede kleding, begraven onder het zand, in een gebied waar veel dingo's voorkomen. Maar ook bij het laatste onderzoek naar de zaak-Azaria vulde een Australische patholoog in 1995 bij haar doodsoorzaak 'onbekend' in.

Tientallen boeken zijn over Azaria geschreven. Ook verschenen een tv-serie, een speciale opera en de met een Oscar genomineerde film A Cry in the Dark met Meryl Streep in de rol van Lindy Chamberlain. Daarnaast is Azaria vaak genoemd in de berichtgeving rond de al even spraakmakende vermissing van Maddie McCann, de Britse kleuter die in mei 2007 spoorloos verdween tijdens een vakantie in het Portugese Praia da Luz.

Ook internationaal heeft de verdwijning van Azaria veel aandacht gekregen.

Lindy Chamberlain, die inmiddels is gescheiden van Michael, smeekte vorig jaar nog in een open brief of op Azaria's overlijdensakte zou komen te staan dat een dingo verantwoordelijk is geweest voor haar dood.

Vanaf februari gaat Elizabeth Morris, patholoog van de Australische deelstaat Northern Territory, zich buigen over de vraag of dit klopt. Belangrijk forensisch materiaal daarbij zijn de bevindingen over zeker tien andere dingoaanvallen op kinderen - waarvan twee dodelijk - sinds Azaria 31 jaar geleden spoorloos verdween.

undefined

Meer over