Heeft de beursvloer weer toekomst?

De beurs is nog slechts een radertje in een mondiaal geheel, maar de handelsvloer kan een Amsterdamse attractie worden.

Het was een opvallend persbericht: de handelsvloer van Beursplein 5 zal eind dit jaar weer volledig bezet zijn. Vier nieuwe handelshuizen zullen daar een kantoor optrekken, waardoor er in de herfst 155 effectenhandelaren zullen werken. Begin dit jaar was die vloer leeg komen staan nadat het hoekmansbedrijf All Options met zijn honderd handelaren naar de Herengracht verhuisde.

Net als de vloer van de oude koopmansbeurs aan het Damrak, beter bekend als Beurs van Berlage, leek die van de effectenbeurs voorbestemd te zijn als zaal voor bruiloften en partijen. Het uitvoeren van effectenorders kan net zo gemakkelijk vanuit een oude schuur in Friesland of een huiskamer in Helmond worden gedaan.

Maar zelfs beursjongens zijn nostalgisch. In de jaren tachtig was de met papiertjes bezaaide vloer het domein van schreeuwende handelaren die in Flippen, Klemmen en Olies deden. Alles mocht, zolang je maar een stropdas droeg. Omdat de effectenhandel in dat decennium verhonderdvoudigde en de provisies nog vast en riant waren, werden de meesten in tien jaar schathemeltjerijk.

Het nadeel was dat grote buitenlandse partijen met veel lagere tarieven daarvan ook een graantje wilden meepikken. Twintig jaar geleden werd Amsterdam Financial Centre opgericht - een organisatie die ervoor moest zorgen dat de handel in Nederlandse effecten niet zou weglekken naar Londen en New York. Maar aan de mondialisering viel niet te ontkomen.

Eerst ging de Vereeniging voor de Effectenhandel samen met de Optiebeurs, het toenmalige speeltje van Tjerk Westerterp. Vervolgens fuseerde het geheel met de beurzen van Parijs en Brussel tot Euronext, dat in 2006 nog eens fuseerde met de New York Stock Exchange.

En deze week mogen de aandeelhouders van NYSE Euronext besluiten akkoord te gaan met een fusie met Deutsche Börse. Alleen de mededingingswaakhonden die met grote argwaan naar deze moloch zullen kijken, kunnen nog een spaak tussen de wielen steken. Anders zullen mogelijk de restanten van de vierhonderd jaar oude Vereeniging voor de Effectenhandel naar het nieuwe hoofdkantoor in Frankfurt kunnen verhuizen.

Maar als de organisatie vertrekt hoeft de handel niet mee te reizen. Amsterdam zal voorlopig een fysieke ontmoetingsplaats van handelaren houden, waar elke ochtend een prominente Nederlander op de gong zal slaan om de handelsdag te openen. NYSE Euronext heeft daar gunstige condities voor geboden. Als ze er een toeristische attractie van kunnen maken als enige echte beursvloer in de wereld, zal die bij gebrek aan functionerende musea in Amsterdam het geld dubbel en dwars terugverdienen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over