Hedwige

BERT WAGENDORP

Ad Koppejan werd destijds door Maxime Verhagen hoogstpersoonlijk gewaterboard in de Hofvijver, voor hij instemde met de alliantie van het CDA met de PVV. Met zijn laatste adem perste hij er toen, voor hij brak, één laatste eis uit: 'De Hedwige moet dr-dr-droog blijven!'

'Dat is goed', zei Maxime, zonder het geringste idee waar Ad het over had.

Maar vanaf dat moment was er een rechtstreeks verband tussen het voortbestaan van Rutte I en een polder van 300 hectare in Zeeuws-Vlaanderen. Dat werd nog eens extra duidelijk toen Rutte en Wilders voor de verkiezingen van de Eerste Kamer het Zeeuwse Statenlid Robesin binnenboord haalden met nieuwe beloften over een droge Hedwigepolder.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker werd benoemd tot de Hansje Brinker van het kabinet. Hij moest zijn vinger in de dijk van de Hedwigepolder steken.

Dat we in 2005 al een verdrag hadden gesloten met België, waarin verdieping van de Westerschelde was gekoppeld aan het onder water zetten van de polder, deed niet meer ter zake. Dat er al miljoenen waren besteed aan onderzoeken die allemaal dezelfde uitkomst hadden (ontpolderen die polder) evenmin.

Want Ad Koppejan hing als een zwaard van Damocles boven het kabinet: één druppel water in de Hedwige en hij viel.

Henk Bleker had het er opeens over hoe erg het was dat 'kostelijke landbouwgrond' een prooi van de golven zou worden. Een paar jaar eerder was Henk nog nauw betrokken bij het onder water zetten van ongeveer drie Hedwigepolders nog veel kostelijker landbouwgrond in zijn eigen Groningen, ten behoeve van het échec met de 'Blauwe Stad'. Maar dat was iets totaal anders en bovendien hadden ze in Groningen geen 'Luctor et Emergo' in het provinciewapen staan.

Dat zijn partijgenoot Joop Atsma intussen bezig was duizenden hectares kostelijke landbouwgrond in het rivierengebied prijs te geven aan het water, waaronder de Noordwaardpolder bij Werkendam (bijna 4.500 hectare), deed er ook niet toe. In de Noordwaardpolder hadden ze geen dwarsligger als Ad Koppejan. En ook geen PVV, die in de Zeeuwse Staten vijf zetels van het CDA had afgepikt op het ticket van de Hedwigepolder.

Henk Bleker kwam, zag en verloor. Vrijdag moest hij erkennen dat een gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder de enige manier was om aan hevige ruzie met de Europese Unie en België te ontkomen. Henk wilde de Belgen ook paaien met het opofferen van de Appelzak, kostelijke golfgrond ter grootte van 65 hectare - toch ook een hele opoffering.

Trouw had gisteren uitgerekend dat de oplossing van Bleker neerkomt op een hectareprijs van 750 duizend euro - de Hedwige is straks het duurste stukje polderland ter wereld.

Tot ieders verbazing ging Ad Koppejan akkoord met het voorstel van Henk Bleker. Het kon niet anders, zei Ad.

Daarmee was Richard de Mos van de PVV de last man standing. Volgens hem was er ernstige voedselschaarste, en dan was het onzin om kostbare landbouwgrond op te offeren aan de natuur. 'Geen millimeter water in de Hedwige', zei De Mos - die heel Zeeland al zag veranderen in een PVV-bolwerk, met hemzelf als de Neptunus van de Delta.

Ad Koppejan zei gisteren bij de NCRV-radio dat de PVV nog wel zou bijdraaien. Inderdaad zal De Mos wel opdracht krijgen van baas Wilders om in te binden - zo gaat dat daar.

Maar dan moeten de Belgen nog akkoord gaan. Eerlijk gezegd hoop ik dat ze ons gewoon aan het verdrag van 2005 houden. De soap Hedwige verdient een magistrale climax.

undefined

Meer over