Analyse

Hedwige-debat kent eigenlijk alleen maar verliezers

Na een chaotisch debat over de Hedwigepolder bleef iedereen met vragen achter. Is de Europese Commissie nu wel of niet akkoord met het alternatieve kabinetsplan voor ontpoldering? En moet er een referendum komen in Zeeland voordat de PVV het plan-Bleker steunt?

Jeroen Visser
Staatssecretaris Henk Bleker tijdens het debat in de Tweede Kamer over het kabinetsbesluit om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten. Beeld anp
Staatssecretaris Henk Bleker tijdens het debat in de Tweede Kamer over het kabinetsbesluit om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten.Beeld anp

Bijna vijf uur werd er gisteren door de Tweede Kamer vergaderd over de hedwigepolder. Het zou het 'definitieve debat' moeten zijn waarin het kabinetsalternatief voor volledige ontpoldering van de Hedwigepolder besproken zou worden.

Het debat werd evenwel steeds chaotischer, vooral nadat staatssecretaris Henk Bleker plechtig aangekondigde dat hij steun had gekregen van Brussel voor zijn plannen. Een woordvoerder van Europees commissaris Potocnik (Milieu) ontkende dat vrijwel meteen. Daarop werd voorgesteld om het debat te schorsen. Volgende week woensdagavond zal het debat verder gaan. In de tussentijd moet het standpunt van Brussel duidelijk worden.

Milimeter
Ook onduidelijk was de positie van de PVV. De partij heeft altijd betoogd dat 'geen millimeter' polder aan het water mag worden geofferd, tenzij een Zeeuws referendum anders beslist. PVV-leider Geert Wilders twitterde gisteravond: 'PVV tegen ontpolderen zolang bevolking zich niet heeft uitgesproken in referendum. Zonder referendum dus geen millimeter steun voor Bleker!'

Tijdens het debat zei Bleker gisteren dat het aan de provincie Zeeland is om eventueel een raadplegend referendum te organiseren. Het kabinet hoeft met de uitslag van zo'n volksraadpleging geen rekening te houden, maar het kan de 'bestuurlijke opstelling' van Zeeland beïnvloeden.

Vandaag vergaderen de Provinciale Staten in Zeeland over het ontpolderingsplan van het kabinet. Het provinciebestuur heeft al goedkeuring gegeven aan de plannen, maar nu mogen alle fracties in de Staten hun mening geven. De PVV Zeeland zal ongetwijfeld een voorstel doen voor een referendum, maar daar is waarschijnlijk geen meerderheid voor te vinden.

Lastige positie
Dat brengt vooral de PVV in een lastige positie. Wat doet de partij als er geen referendum komt? De SP probeerde gisteren de PVV te verleiden tot steun voor een motie tegen het huidige plan-Bleker. Tevergeefs. PVV'er Richard de Mos liet doorschemeren dat hij geen moties zal steunen van de oppositie.

Zo'n motie is de enige manier voor de oppositie om nog iets aan het ontpolderingsplan te veranderen. Anders kan de de coalitie gewoon verder met uitvoering van het kabinetsbesluit. Bleker kan na toestemming van Brussel verder gaan onderhandelen met Vlaanderen. Dat gesprek zal voornamelijk gaan over wie waarvoor zal betalen bij de uitvoering van het akkoord. De PVV zit dan zonder referendum en met water in de Zeeuwse polders.

Winnaar
De 'winnaar' van het debat is dan evenwel niet Bleker's CDA. CDA-Kamerlid Ad Koppejan is altijd tegen ontpoldering van de Hedwigepolder geweest. Hij redt zijn gezicht doordat de polder nu maar voor eenderde onder water zal worden gezet. Maar pijnlijk is het wel, zoals hij gisteren zelf ook zei tijdens het debat. De oppositie zal ook niet staan te springen. De meeste partijen eisen dat Nederland zich aan de oorspronkelijk afspraak houdt om de Hedwigepolder onder water te zetten. Het alternatieve plan is duurder en kost zeker 190 miljoen euro.

Een andere opvallende verliezer is het onafhankelijke Zeeuwse Statenlid Johan Robesin. Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer werd hij, ook tegenstander van ontpoldering, door premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders 'overtuigd' dat hij het beste op een van de coalitiepartijen kon stemmen. Zijn stem bleek doorslaggevend en het kabinet stelde de krapst mogelijke meerderheid in de Eerste Kamer veilig. Tijdens het debat in de Provinciale Staten van Zeeland vandaag fulmineerde hij tegen het plan-Bleker.

Als er een winnaar moet worden aangewezen dan is het de VVD. De partij was tegen volledige ontpolderig van de Hedwigepolder, maar bovendien is het premier Rutte die een hoofdpijndossier van 7 jaar oud kan sluiten. Bleker mag het de komende maanden gaan uitleggen aan de Zeeuwen.

Meer over