Hecht teamverband levert turnmannen olympische kwalificatie op

De hardst werkende sporters van Nederland, de turnmannen die dertig uur per week in de zaal staan, zijn deze zomer ook vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. Voor het eerst sinds 1928 plaatste een Nederlands nationaal team zich voor het hoogtepunt van de sportkalender. Nederland werd in de nacht van zaterdag op zondag derde in de olympische kwalificatie van Rio, het OKT, waar vier landentickets beschikbaar waren.

Michel Bletterman. Beeld epa
Michel Bletterman.Beeld epa

Het flonkerende zestal Epke Zonderland, Michel Bletterman, Jeffrey Wammes, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Bart Deurloo beleefde in de HSBC Arena, op het olympische park van Barra, de gedroomde piek in hun samenwerking. Turnen was voor hen de laatste jaren een teamsport geworden. Het individualisme was aan de kant geschoven.

Als zij, net als kopman Epke Zonderland in 2008 en 2012 naar die zo vurig verlangde Spelen wilden, dan moesten zij de handen ineen slaan. Dat besef kwam er onder leiding van de Britse chef-coach Mitch Fenner. De turners moesten zelfs accepteren dat ze bij kwalificatietoernooien of WK's niet gekozen werden in het team. Oud-wereldkampioen Yuri van Gelder miste zo de wereldtitelstrijd van 2014. Zaterdag zat hij, de thuisgelaten ringenspecialist, in de eigen huiskamer in Den Bosch op zijn computerschermpje te turen om te zien of zijn team het zou redden.

De Nederlandse turner Jeffrey Wammes in de nacht van zaterdag op zondag in actie in Rio de Janeiro. Beeld reuters
De Nederlandse turner Jeffrey Wammes in de nacht van zaterdag op zondag in actie in Rio de Janeiro.Beeld reuters

Van Gelder kon na de eerste rotatie al tevreden achterover gaan zitten. Voltige, de oefening op het paard met beugels, was voor Nederland altijd een hobbelpaard. In de vorige olympische kwalificatie ging het daarop vreselijk mis. De nationale ploeg, onder leiding van de Japanner Sadao Hamada, had toen drie turners die van het paard vielen. De kwalificatie was meteen voorbij.

In Rio, waar de stranden vol zitten en de sporthallen leeg, vlamde de nationale ploeg van bondscoach Bram van Bokhoven op dat eerste toestel. Niemand maakte fouten. De 50,424 punten van de WK in Japan (kwalificatie voor 2012) waren opeens 56,733 geworden.

Frank Rijken. Beeld reuters
Frank Rijken.Beeld reuters

'Toen wist ik dat we het gingen halen', sprak Daniël Knibbeler, de coach van Epke Zonderland. 'Daar was de flow bedacht ik me.' In de ochtenduren toen de zenuwen al begonnen op te spelen, had Knibbeler voor zichzelf al uitgemaakt dat zijn team het ging halen. 'Ik heb het bij het ontbijt tegen iedereen gezegd. En het is uitgekomen.'

De euforie begon aan te zwellen toen Nederland na ringen, sprong en brug met rek op het voorlaatste toestel aankwam. Het team was bezig met een inhaalrace op Roemenië, een aftakelende grootmacht in het turnen, die overdag de derde plaats in de tussenstand had ingenomen.

Epke Zonderland. Beeld epa
Epke Zonderland.Beeld epa

Op rek waren Wammes (14,666), Deurloo (14,925) en Zonderland (15,233) de mannen die de grote punten binnensleepten voor Nederland. De plus ten opzichte van de Roemenen was op het hoog rek vier volle punten. Op vloer gingen de Nederlanders ook de Fransen nog voorbij, waardoor zij op het erepodium mochten plaats nemen, voor een huldiging naast de grote turnlanden Duitsland en Oekraïne.

Alle pijn uit de voorbereiding was vergeten. Alle blessures bleken op slag gewist. Deurloo kwam met een grote vlag om de schouders de catacomben ingestormd. Hij was door een meniscuskwetsuur (knie op slot) vooraf de grote onzekere factor. In werkelijkheid gaf hij zijn ploeg een paar keer een stevige duw in de goede richting.

Bart Deurloo. Beeld reuters
Bart Deurloo.Beeld reuters

Deurloo, Bartje Bravoure in de omgang, mocht de wedstrijd afsluiten op vloer, toen al duidelijk was dat de vierde turner, Casimir Schmidt, voor de beslissende punten had gezorgd. 'Ik heb nog nooit zo'n heerlijke vloeroefening geturnd', sprak Deurloo. 'Voor mijn laatste serie moest ik zelfs lachen. Echt nog nooit meegemaakt.'

Jeffrey Wammes zag dat alles minzaam lachend aan. Hij is geen uitbundig mens. Hij turnt al net zo lang op topniveau als Epke Zonderland, een jaar of twaalf, dertien inmiddels. Vier jaar geleden bestreed hij Zonderland, in de strijd om het ene Nederlandse ticket voor het olympische turntoernooi, tot in de rechtbank van Zutphen. Hij ging niet, Zonderland werd olympisch kampioen in Londen.

Casimir Schmidt. Beeld epa
Casimir Schmidt.Beeld epa

Nu stonden de twee gearmd hun plaatsing te vieren. Iedereen was voor iedereen blij. Wammes: 'Dit is een raar groepje mensen. Iedereen doet zijn dingen. Maar de saamhorigheid is enorm. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel plezier gehad van mijn sport als de laatste jaren, in ons hechte teamverband.'

Hij drong zich in zijn laatste quotes toch wat naar voren. 'Ik heb het verdiend, vind ik', toen de invulling van de vijf Nederlandse plaatsen voor Rio 2016 ter sprake kwamen. Epke Zonderland, routinier Yuri van Gelder en volhouder Jeffrey Wammes lijken de turners die zeker zullen gaan. Van de youngsters maken Casimir Schmidt en Bart Deurloo de meeste kans. Daarover wordt pas in juli beslist.

'Ik heb het daar nu niet over', sprak bondscoach Van Bokhoven. Hij vond het een beter idee om linea recta de bar van hotel Oceanico op te zoeken, met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het was op slag een historische plek voor het Nederlandse turnen geworden.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over