Heb ik recht op het geld voor rijlessen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

null Beeld .
Beeld .

Ik ben een vrouw van 21 en woon nog bij mijn ouders. Mijn broer moest voor zijn schoolopleiding een rijbewijs halen. Omdat dit onder de opleiding viel, hebben mijn ouders dit betaald. Op basis daarvan hebben zij mijn andere broer en mij ook aangeboden onze rijlessen en het examen te betalen. Mijn andere broer heeft zijn rijbewijs gehaald. Ik hoef geen rijlessen en heb er geen interesse in. Ik vind nu dat ik recht heb op het geld omdat mijn broers dit ook hebben gekregen. Mijn vader vindt mij een geldwolf, maar ik vind dat ik gelijk heb. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend.

Kopje Koffie

Stel: uw ouders bieden iedereen een kopje koffie (ter waarde van 1 euro) aan, maar u heeft geen zin in koffie. Hebt u dan recht op 1 euro?

Erik Loeffen (28), Groningen

Alsnog gehaald

Ik zelf kreeg het geld en heb dat tot mijn spijt besteed aan andere zaken. Tien jaar later heb ik alsnog mijn rijbewijs gehaald en dat heeft veel tijd, moeite en geld gekost.

Rosa Vinje (35), Utrecht

Lieve man

Je vader heeft een punt. Het is alsof je een cadeau krijgt dat je niet bevalt en tegen de gever zegt: 'Ik wil dat je me het geld geeft, cash graag.' Recht? Als je een gelijke behandeling wilt, ga dan rijles nemen. Wil je dat niet, dan heb je pech. Wat ook gezegd mag worden: wie rijlessen cadeau krijgt van haar vader, mag zich in de handen knijpen. Wat een lieve, lieve man.

Shahrazad Qandisha, Amsterdam (21)

Niet zomaar opmaken

Wees blij met je ouders bij wie je op je 21ste nog mag wonen. Een rijbewijs halen is kostbaar en autorijden levert flexibiliteit en vrijheid op. Je hebt er een leven lang plezier van. Ik begrijp heel goed dat je ouders je niet hetzelfde geld willen geven om zomaar op te maken. Mijn ouders hebben mijn studie betaald, maar zij zouden mij ook niet het geld hebben gegeven als ik er niet van had gestudeerd.

Hugo van den Brand (28), Oosterhout

Wees blij

Mijn ouders hebben mijn rijbewijs betaald en dit ook aangeboden aan mijn zusje. Zij heeft hier nog geen behoefte aan. Het is nog niet in haar hoofd opgekomen hier een financiële compensatie voor te vragen. Wees blij dat je ouders jullie gelijk behandelen. Op een dag ben je blij met dit aanbod, in plaats van dat je het geld hebt verkwist aan iets anders.

Julia Verbist (23), Groningen

Niet benadeeld

Je hoeft je niet benadeeld te voelen. Jij en je broers hebben exact hetzelfde aanbod gehad. Veel plezier op de fiets!

Arjaen Smits (36), Utrecht

Geen rekenmachine

Als ouder wil je je kind geven wat het nodig heeft, en de ene studie kost meer dan de andere. Mijn twee kinderen hebben daar nooit een punt van gemaakt. Wij hebben het globaal wel in de gaten gehouden, maar niet met de rekenmachine erbij. Is er misschien meer aan de hand met uw positie in het gezin, waardoor u dit aan de kaak stelt? Diana van Staalen (64), Oisterwijk

OVER TWEE WEKEN:

undefined

Kan onze dochter haar gastouder blijven zien?

Onze dochter is, vanaf 3 maanden oud, twee dagen per week opgevangen bij een gastouder in de buurt. Een liefdevolle plek, waar zij het erg naar haar zin had. Omdat de gastouder ons steeds meer van haar opvoedvisie wilde overtuigen (denk aan: wel/geen borstvoeding, inentingen, vast ritme), voelden we ons na een jaar, en na de nodige gesprekken, genoodzaakt de opvang stop te zetten. Onze ex-gastouder wil onze dochter regelmatig blijven zien omdat zij, vindt zij, een belangrijk persoon in het leven van onze dochter is. Leuk voor onze dochter, maar wij voelen weerstand. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 18 januari 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over