HBG verdient fors aan Heermabrug

Het bouwbedrijf HBG blijkt ongebruikelijk hoge winsten te hebben geboekt op de bouw van de Enneüs Heermabrug naar het nieuwe wooneiland IJburg in Amsterdam....

Uit interne cijfers van HBG-staal blijkt dat het bedrijf 4,5 miljoen euro winst heeft gemaakt op de brug: een winstpercentage van 23,9 procent. Gebruikelijk in de bouwwereld zijn winstpercentages van 2 à 3 procent.

De hoge winstmarges blijken uit interne berekeningen van HBG-staal, een dochteronderneming van HBG die het grootste deel van de brug heeft gebouwd. De cijfers zijn door een klokkenluider toegespeeld aan de Amsterdamse politieke partij Amsterdam Anders/De Groenen en zijn ook in het bezit van de Volkskrant. De partij gaat wethouder Stadig aan de tand voelen over 'de verspilling van gemeenschapsgeld'.

Uit Stadigs onderzoek moet blijken of HBG informatie voor de gemeente Amsterdam heeft achtergehouden of dat de gemeente niet goed heeft opgelet tijdens het bouwproces. Dat zou opmerkelijk zijn, omdat HBG al onder extra streng gemeentetoezicht stond vanwege zijn betrokkenheid bij het schrijven van valse facturen in de zaak van de Schipholtunnel. Toen ging het om een winst van 18,5 procent. HBG-bestuurder Remmelts zegt dat alles oorbaar is gegaan. Hij vindt een goede winst te verdedigen omdat 'er een mooie brug is gemaakt die moeilijk te bouwen was'.

Aanvankelijk meldde HBG nog veel tegenvallers tijdens de bouw vanwege de complexiteit van de brugbogen. Daardoor viel de brug, gebouwd tussen 1999 en 2001, negen miljoen euro duurder uit. Dat geld heeft de gemeente aan HBG vergoed. Ook ontving HBG 1,8 miljoen euro aan schadeclaims van Amsterdam, onder andere vanwege nalatigheid bij het verstrekken van voor de bouw relevante informatie.

Meer over