#metoo

Harvey Weinstein geeft zichzelf aan; politie stond op punt hem te arresteren

Harvey Weinstein heeft zichzelf vrijdag aangegeven bij de politie. De pers was massaal aanwezig toen de 66-jarige oud-filmproducer onder begeleiding van zijn advocaten een politiebureau in Manhattan binnenstapte. Aanklagers in New York beschuldigen de gevallen filmproducent van verkrachting en ‘criminele seks’.

Redactie
Harvey Weinstein wordt geboeid naar de rechtszaal gebracht.   Beeld AP
Harvey Weinstein wordt geboeid naar de rechtszaal gebracht.Beeld AP

Weinstein meldde zich vrijwillig nadat bekend was geworden dat de politie op het punt stond om hem te arresteren. Korte tijd later verliet hij met handboeien het politiebureau richting de rechtbank waar hij werd voorgeleid. De politie maakte bekend dat hij onder andere wordt verdacht van verkrachting, seksueel misbruik en seksuele intimidatie.

'Heb je er spijt van?', was een van de vele vragen die de gevallen filmproducer kreeg van de media toen hij, het hoofd gebogen, de rechtszaal in liep. 'Nee', zei Weinstein slechts op een vraag of hij iets kon zeggen.

De aanklachten hebben betrekking op de zaken van twee vrouwen. Het zou gaan om de ernstigste varianten van verkrachting en van ‘criminele seks’. Daar staat in New York 5 tot 25 jaar cel op. Bij de aanklacht ‘criminele seks’ gaat het om een vrouw, Lucia Evans, die zegt in 2004 te zijn gedwongen om orale seks met Weinstein te hebben in zijn kantoor. Deze beginnende actrice was een van de eerste vrouwen die de filmproducer beschuldigde.

Weinstein zou de tweede vrouw hebben verkracht. Wie zij is, is nog onduidelijk. Zij heeft tot nu toe niet in het openbaar gesproken over wat Weinstein haar zou hebben aangedaan. Wat er gaat gebeuren met de beschuldigingen van de tientallen andere vrouwen tegen Weinstein, is nog onduidelijk.

Harvey Weinstein meldt zich bij het politiebureau.  Beeld AFP
Harvey Weinstein meldt zich bij het politiebureau.Beeld AFP

Machtigste mannen

Weinstein wordt in totaal door ruim zeventig vrouwen, onder wie actrices Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow en Salma Hayek, beschuldigd van seksueel misbruik, waaronder verkrachting. Hun aantijgingen gaven de aanzet voor de snelle groei van de #MeToo-beweging.

Zelf ontkent Weinstein, decennialang een van de machtigste mannen in Hollywood, seks te hebben gehad zonder wederzijds goedvinden. Maar het lijkt er nu toch op dat justitie genoeg belastend bewijs tegen hem heeft in twee zaken om hem in staat van beschuldiging te stellen. Hij zal vandaag naar verwachting op borgtocht worden vrijgelaten, na te zijn voorgeleid aan rechter Kevin McGrath.

Er wordt al maandenlang onderzoek verricht naar de klachten van vrouwen die ooit met Weinstein hebben samengewerkt. Het balletje kwam aan het rollen toen The New York Times op 5 oktober 2017 een artikel publiceerde met aantijgingen tegen Weinstein. Hierna kwamen de verklaringen los, en uiteindelijk maakten meer dan honderd vrouwen melding van seksueel wangedrag door Weinstein.

Meer over