Hartman leest: Des Bouvrie, Flöthmann en Johnsrud

Deze weken leest Maxim Hartman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Maxim Hartman. Beeld No Candy
Maxim Hartman.Beeld No Candy

Jan des Bouvrie: Doen!

Thomas Rap, euro 19,99.

Boek ruikt licht muf, als een ladekast met overjarige sokken. De cover is, hoe kan het ook anders, in zwart-wit. Ras-optimist en interieurverzorger Jan des Bouvrie kijkt de lezer recht maar neutraal aan. Door de belichting gloeit hij als een heilige. Jan was ooit een schertsfiguur uit het Gooi. Bij het grote publiek megabekend geworden door Gert-Jan Dröge met zijn wekelijks terugkerende oneliner: 'Dáár zijn we weer!' Des Bouvrie verscheen destijds op ieder BN'erfeestje maar is inmiddels, net als André van Duin, volledig omarmd door de culturele elite.

Het voorwoord in het boek is van de koning van het afvalhout: Piet Hein Eek. Volgens Piet heeft Jan pionierswerk verricht door design in Nederland op de agenda te zetten. Kleine kanttekening: dat we nu met zijn allen inmiddels behoorlijk zijn doorgeslagen in onze strakke inrichting en al die kookeilanden, is onze eigen schuld. Niet die van Jan. Ad Fransen, voormalig cokejunk en liefhebber van veel jongere vrouwen dan hijzelf (high five!), heeft het vallen-en-weer-opstaan levensverhaal van onze nationale designknuffel liefdevol opgetekend. Zeer goed leesbaar is het ook.

Het verhaal opent heftig. Jan wordt ruim voor het ochtendgloren uit zijn witte bed gelicht door de FIOD, op verdenking van valsheid in geschrifte. Dat is snoeihard, vuil en gemeen. Hoe kun je het een dyslectisch iemand als Jan kwalijk nemen dat hij zijn facturen af en toe onjuist omschrijft? Fuk de pliessie. Lil' Kleine had het al door. Verstoken van enig contact met de buitenwereld tekent prisoner Jan met een geleend potloodje zijn eigen cel na. 'Only God can judge me', schrijft Jan er pathetisch maar toch humorvol boven. Voorlopig lees ik door.

Frank Flöthmann: Sprookjes van Grimm zonder woorden

Wereldbibliotheek, euro 19,99.

Liefhebbers van literatuur willen het niet horen maar heel lang geleden bestond taal niet eens. Alleen plaatjes. In den beginne was er ook alleen jonge kaas dus die is veel ouder dan oude kaas, maar dat terzijde. Dit unieke pictografische boek bewijst nog maar eens dat veel andere boeken zo op de brandstapel gesmeten kunnen worden. Met hun misselijkmakende woordenbrij en oeverloze beschrijvingen. Over dit hardcore taalloze boek kan ik vrij kort zijn; trek snel je sneakers aan, sprint naar de boekhandel en koop dit geniale boek, mensen. Al is het voor je kleuterneefje.

Ingar Johnsrud: Zij die volgen

Boekerij, euro 16,99.

Doodgegooid worden we met thrillers. Het zijn de terroristen onder de boeken. Vooral middelbare vrouwen die niks beters te doen hebben, lijken er maar geen genoeg van te krijgen. Terwijl mannen om een adrenalinekick te krijgen gezellig naar de hoeren gaan of down-hill mountainbiken, zitten vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd liever met een erotische thriller op hun verdroogde schoot.

Deze dikke Scandinavische pil is deel 1 van een Broederschap-trilogie. O jee. Houdt het dan nooit op? Dit boek is zo traditioneel als oma's cake. Citaat: 'Het stof had loom gedanst in de milde bries. De stekende zon was verpakt in een bleek grijsblauw tapijt.' Ik ben serieus nog nooit iemand op straat tegengekomen die zo sprak. Je kunt namelijk ook gewoon zeggen: 'Kutsmog.' En dóór.

Het verhaal begint met een moordaanslag. Hoe verrassend. Ondanks de eerder genoemde oubollige schrijfstijl leest dit boek wel als een trein. Ik google schrijver Ingar en zie een intens lelijke man met het gezicht van een lilliputter die zijn hele leven lang met vuistslagen hard op zijn platte kabouterkop is geslagen. En ook al doet het uiterlijk van een schrijver er niet toe, het verklaart wel voor een deel waarom deze man zo lang, helemaal in zijn eentje, op zijn werkkamertje van die overdreven dikke boeken tikt. Wel geschikt voor de wat langere vakantie als je bedlegerig bent.

Meer over