Hartewens Sluiter bijna vervuld

Ordina Open..

amsterdam Tijdens het lange, eerste deel van zijn loopbaan wist Raemon Sluiter nooit een ATP-toernooi te winnen. In het korte, tweede deel krijgt de tennisser alsnog de kans dat gemis ongedaan te maken.

‘Bizar’ noemde de 31-jarige Sluiter de onverwachte wending die zijn rentree, afgelopen maart na een jaar afwezigheid, heeft gekregen op het gras van Rosmalen. Hij drong met zijn zege op de Spanjaard Ivan Navarro (6-7, 6-2, 6-3) door tot de finale. Dat is nimmer vertoond door een speler die zo laag is geklasseerd als de Rotterdammer: nummer 866 op de wereldranglijst. Hij mocht alleen meedoen dankzij een wild card.

In de eindstrijd stuit Sluiter op Benjamin Becker, de 28-jarige Duitser die één plaats lager op de ranglijst staat dan Navarro: 82ste. Net als Sluiter heeft hij niet eerder een ATP-toernooi gewonnen. Zijn opmerkelijkste prestatie had plaats in 2006 tijdens de US Open, toen hij Andre Agassi de laatste nederlaag uit zijn loopbaan bezorgde. Agassi stopte daarna, vanwege hardnekkige rugblessures.

Sluiter besefte direct na zijn zege dat hij ook in de finale kansrijk is. ‘Dit is geen Federer of Murray. Als die jongens niet komen, weet je dat je een kans hebt.’

Na nederlagen in de ATP-finales van Amsterdam (2000), Rotterdam en Amersfoort (2003) kan hij in Rosmalen alsnog een gouden randje aan zijn loopbaan geven. Het lijkt haast voorbestemd. Hij kende een buitengewoon fortuinlijke loting. De hoogste geklasseerde speler die hij op weg naar de finale trof, stond 47ste: Dudi Sela.

Ex-topspeler Marcos Baghdatis raakte in zijn duel tegen Sluiter geblesseerd. Andere toppers, als de Spanjaarden Robredo, Ferrer en Verdasco, werden al eerder door anderen uitschakeld. ‘Ik geloof het nog steeds niet’, zei Sluiter na afloop. ‘Dit slaat nergens op.’

Hoewel de Rotterdammer het geluk aan zijn zijde heeft, bewees hij tegen Navarro dat hij op gras veel beter is dan zijn positie op de ranglijst doet vermoeden. Hij speelde gedecideerd tegen de 27-jarige Spanjaard, die verrassend traditioneel grastennis liet zien.

Navarro heeft zijn beste resultaten op gravel geboekt, maar bleek in Rosmalen een onvervalste service-volleyspeler. Zelfs op zijn tweede service kwam hij vaak naar het net. Dat is bijna nog zeldzamer dan de tweehandige fore- en backhand waarvan Sluiter zich bedient.

Sluiter brak de service van de Spanjaard meteen en speelde vervolgens een onberispelijke eerste set – totdat hij op 5-4 de setwinst kon pakken. Hij maakt drie onnodige fouten met zijn backhand en één met een backhandvolley. Prompt was hij het initiatief kwijt. Navarro won de tiebreak.

Net als in de kwartfinale tegen Sela liet Sluiter het hoofd niet hangen na het setverlies. Hij bleef geconcentreerd aanvallen en bouwde zijn punten zorgvuldig op. Hoewel hij soms slordige fouten maakte, kon hij met scherpe servicereturns en passeerslagen gebruik maken van de voorspelbare tactiek van zijn opponent. Hij verloor zijn opslag niet meer en stelde tegen het vallen van de duisternis zijn finaleplaats veilig.

Veel meer dan Richard Krajicek en Sjeng Schalken, de Nederlanders die eerder in Rosmalen wonnen, is Sluiter er altijd in geslaagd voor eigen publiek boven zichzelf uit te stijgen. Zou het nu ook eens lukken in de een finale? Het zou de vervulling van een hartewens zijn, al bleef hij gisteravond nuchter. ‘Als Becker wint, krijgt hij van mij een grote, dikke hand. Als ik win, krijg ik een grote, dikke hand.’

Meer over