analyse

Harry & Meghan vs Buckingham Palace: de cultuurstrijd heeft het Britse paleis bereikt

Na het interview van Harry en Meghan zal ook Buckingham Palace het toneel worden van de cultuurstrijd.

Harry en Meghan bij Oprah. Beeld
Harry en Meghan bij Oprah.

Het meest sprekende moment tijdens Oprah Winfrey’s vertelgesprek met Harry en Meghan vond plaats bij de kippen van het echtpaar. Om een indruk te geven van hun hervonden vrijheid hadden ze de interviewer uitgenodigd een kijkje te komen nemen in de achtertuin van hun 12,2 miljoen euro kostende villa waar ze een ‘simpel en authentiek’ leven willen leiden. Daar blijken gelukkige kippen te scharrelen die de hertogin van Sussex had gered uit de plaatselijke legbatterij. ‘Ik hou er gewoon van dingen te redden,’ beweerde ze, op serieuze wijze.

De legbatterij staat in de beleving van Meghan symbool voor het Britse vorstenhuis waar ze haar echtgenoot Harry uit gered heeft, alsmede zichzelf. Bij het presenteren van ‘hun waarheid’, zoals Oprah het omschreef, werd huize Windsor neergezet als een oord van stoffige, onbehulpzame en bekrompen bewoners. Een lid van het koninklijk huis zou hebben gespeculeerd over de mogelijke huidskleur van de op komst zijnde baby Archie. De 39-jarige actrice zei dusdanig tot wanhoop te zijn gedreven dat ze zelfmoordgedachten kreeg.

Haar eega toonde medelijden met zijn broer William en vader Charles die nog steeds ‘gevangen’ zitten.

Meghan zette de symboliek nog wat sterker aan door zichzelf te vergelijken met Ariël die in het sprookje De Kleine Zeemeermin verliefd wordt op een prins en van de zeeheks Ursula haar stem moet opgeven. Ariël zou haar stem uiteindelijk terugkrijgen. Meghan zelf heeft, zo luidt ‘haar waarheid’, de paleisheksen overleefd. Over een lid van het koningshuis hadden de twee, die populair zijn onder millennials maar minder onder de rest van de Britse bevolking, evenwel niets dan lof: de 94 jaar oude vorstin zelf – die overigens niet voor het interview opbleef.

Maar de Windsors liggen waarschijnlijk wel wakker van het interview, en dan met name de niet nader gespecificeerde racismebeschuldiging. Buckingham Palace is nu het toneel geworden van de cultuurstrijd die, met de influencer Meghan, vanuit Amerika is komen overwaaien. Meghan en Harry presenteren zichzelf als woke, zeer waakzaam waar het gaat om onderwerpen als racisme en sekseongelijkheid. Prins Harry, die een collega-soldaat ooit amicaal ‘my little Paki friend’ noemde, heeft gesproken over ‘de koloniale’ erfenis van het Gemenebest.

Meghan legde zelfs een verband tussen het vermeende racisme en de weigering van het paleis om haar Archie de titel ‘prins’ te geven. Die beslissing was evenwel het gevolg van huisregels die koning George V in 1917 had opgesteld. Volgens die reglementen komt Archie pas voor die eretitel in aanmerking als zijn grootvader, Charles, de troon bestijgt. Meghan bleek hier niet van op de hoogte te zijn, en ook ‘Queen Oprah’ tastte hier in het duister. De klacht maakte echter deel uit van de slachtofferrol die Harry en Meghan zichzelf hadden toebedeeld.

Boegbeelden

Harry en Meghan zijn boegbeelden geworden van de progressieve elite die Californië, met haar filmsterren en techmiljonairs, als een machtsbasis heeft, een idealistische wereld waarin de nadruk ligt op rechten en rechtvaardigheid. Het duo kreeg na de uitzending bijval van tennislegende Serena Williams, een goede vriend van het stel en aanwezige bij de bruiloft van 2018 die de wereld, Groot-Brittannië voorop, blij maakte. Ook Amanda Gorman, die bekend werd door haar gedicht bij Joe Bidens inauguratie, toonde haar respect voor de ‘overlevers’.

Aan de andere kant van het front staat een koningshuis dat heel langzaam met de tijd meegaat. Het traditionele leven van een ‘werkend lid van het koningshuis’, iets waar Meghan niet op zei te zijn voorbereid, heeft weinig te maken met de manier waarop Hollywood het koninklijke leven ziet. Het is veel handen schudden, lintjes knippen en korte toespraken houden. Kampioen plichtplegingen is Prinses Anne, van wie pas een foto verscheen waarop te zien was hoe ze met haar man rugby keek in een woonkamer die leek op een showroom van de kringloop.

Koningsdrama

Hoezeer het koningsdrama past in de cultuurstrijd bleek bij Good Morning Britain waarin presentator en woke-vreter Piers Morgan tekeer ging. ‘Ze hebben Harry’s pa gedumpt, ze hebben zijn broer gedumpt, ze hebben zijn schoonzus gedumpt. Ze hebben alles gedumpt waar de koningin hard voor gewerkt heeft en we moeten geloven dat ze empathisch zijn?’ Hij kreeg bijval van de conservatieve journaliste Megyn Kelly (oud-Fox News) die zei dat Harry (36) niet moet klagen dat hij geen toelage meer van zijn vader krijgt. ‘Vrijheid komt met een prijs’, stelde ze.

Het koppel kreeg steun van de Amerikaanse president Biden die het optreden ‘moedig’ noemde. In Engeland wisten progressieve commentatoren als Ash Sarkar te melden nu ook het koningshuis te maken heeft met ‘institutioneel racisme’. Vorige week had het paleis al aangekondigd de verwijten te gaan onderzoeken dat Meghan zich heeft bezondigd aan het kleineren van personeel. Normaal gesproken is Keep Calm & Carry On de overlevingsstrategie van 's werelds bekendste vorstenhuis, maar of dat werkt bij een cultuurstrijd, valt te bezien.