Harry Dean Stanton (1926-2017), de eenzelvige bijrolacteur die indruk maakte

Een eenzame man in een leeg landschap. Dat is de beklijvende herinnering aan Harry Dean Stanton, de acteur die zaterdag op 91-jarige leeftijd overleed. Tot 1984 had Dean Stanton vooral in cultfilms gefigureerd. Met de hoofdrol in Paris, Texas, tevens de bekendste film van Wim Wenders, zette hij zich vast in menig geheugen.

Harry Dean Stanton in 2012. Beeld null
Harry Dean Stanton in 2012.

Travis Henderson is een zwerver die na vier jaar afwezigheid opeens weer opduikt in de samenleving. Terwijl Ry Cooder de snaren uit zijn gitaar trekt, loopt Henderson in gezwinde pas de woestijn uit. Het zijn de openingsbeelden van Paris, Texas. Met holle ogen kijkt Henderson de wereld in. Hij draagt een verschoten pak en een rood petje.

Moeizaam en weerspannig past de hoofdrolspeler zich aan. Dat moet ook wel met een zevenjarig zoontje dat van hem afhankelijk is. Met hem gaat hij opnieuw op reis, nu op zoek naar zijn vroegere vrouw (Nastassja Kinski). Paris, Texas won de Gouden Palm op het festival Cannes en werd vervolgens een van de beeldbepalende films in de jaren tachtig.

Ondanks dat succes bleef Harry Dean Stanton een acteur die vooral werd gevraagd voor bijrollen. Vooral David Lynch deed vaak een beroep op hem: Twin Peaks, Wild at Heart, The Straight Story. Door zijn karakteristieke verschijning en de gedurige herinnering aan Paris, Texas maakte hij ook in die bijrollen indruk.

Privé moet Harry Dean Stanton eveneens een eenzelvige man zijn geweest. Hij had met verschillende vrouwen relaties, maar die duurden nooit lang. Acteren heeft Stanton tot op hoge leeftijd gedaan, het laatst in de nieuwe tv-reeks van Twin Peaks. Daarnaast trad hij, met name in Los Angeles en omgeving, op als een bedachtzame zanger, zichzelf begeleidend op de gitaar.

In 2013 zei Harry Dean Stanton in de Engelse krant The Observer dat de bijdrage aan Paris, Texas zijn carrière voor altijd zin heeft gegeven. 'Na al die jaren had ik eindelijk de rol die ik altijd al wilde. Als het meteen mijn laatste was geweest, zou ik toch gelukkig zijn.'

Meer over