Harmonie, liefde en respect: de dalai lama is in Nederland

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Prins Willem Alexander ontmoet de Dalai Lama in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Beeld anp
Prins Willem Alexander ontmoet de Dalai Lama in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.Beeld anp

Amsterdam, 18 oktober 1999

De dalai lama bezoekt Amsterdam. De televisiecommentator zegt dat de zaal eivol is, meer dan vierduizend aanhangers en nieuwsgierigen zijn er samengedromd. De camera's gaan langzaam langs de gezichten, tonen de menigte die nog in de gangen staat te wachten, en naar de gezichten en de kleding te oordelen zijn dat allemaal nette mensen, gestudeerde lieden die goed zijn terechtgekomen in het leven.

Na enige beelden van Tibet - het onvermijdelijke Potala en Lhasa met de eveneens onvermijdelijke Chinese legerpatrouille - zien we de dalai lama plaatsnemen op het podium. Hij loopt glimlachend, vouwt de handen, brengt ze op ooghoogte, maakt een buiginkje, begint te spreken.

En wat heeft de dalai lama het publiek dat aan zijn lippen hangt voor nieuws of belangrijks te vertellen? Gemeenplaatsen. Platitudes over de noodzaak van vrede op aarde, harmonie, liefde, respect, solidariteit.

Sommige aanwezigen zijn hun emoties niet de baas, ze verlaten hun stoel en gaan in lotushouding in het gangpad zitten, heffen hun armen, doen hun ogen dicht, vermoedelijk om de boodschap beter op te vangen.

De dalai lama praat en glimlacht, zijn bewonderaars zijn gegrepen, op mij komt alles heel erg over als charlatanerie, en het publiek onderscheidt zich alleen van dat van Elvis Presley doordat het niet gilt en springt.

J. Rentes de Carvalho (1930), Portugees schrijver, sinds 1956 in Nederland. Ingekort fragment uit Er is hier niemand. Atlas, 2005.

Meer over