Haring in het land

Haring in het land, dokter in de bijstand. We worden overspoeld met berichten over stoffen in voedsel waarvan zojuist ontdekt is dat ze helpen....

Dat is goed zelf te onderzoeken. Voorwaarde: met moet een onuitstaanbare chagrijn zijn. Eet een week lang elke dag een haring en zo min mogelijk ander voedsel en zie, het is over.

Het is een van de minst opvallende tradities in Nederland. Maar aan het begin van elk nieuw nieuwe haringseizoen wordt in de Volkskrant uitgelegd hoe men vuile haring schoon moet maken. Zo heet een zoute haring die nog niet gefatsoeneerd is. Het heeft geen zin voor twee harinkjes. Beter eet men die aan de kar van een goeie visboer. Maar voor een ruig feest is het de moeite. Een schotel schone haringen bestellen kan natuurlijk ook, maar de temperatuur doet de haringen verdriet. Ze gaan nadat ze zijn schoongemaakt snel achteruit, zeker als ze warmer worden dan een graad of vijf, zes. Ze bederven niet zo snel, maar ze worden minder lekker.

Nodig twintig mensen uit en bestel bij een visboer met wie overleg mogelijk is een vaatje met veertig haringen, nauwkeurig naar eigen voorkeur (bijvoorbeeld licht gepekeld en kort gerijpt). Vraag de visboer het vaatje volgens zijn methode te laten ontdooien, of vraag om aanwijzingen.

Laat haring en pekelwater niet warmer worden dan een paar graden boven nul. Kies een mes dat goed in de hand ligt. Het lemmet moet bij voorkeur kort zijn en een scherp puntje hebben. Leg de haring op een zij en snijd een reepje van de buik af. Schraap met de rug van het mesje de buik leeg. Pak hem bij de staart of bij de kop en steek de punt van het mes onder de doorzichtige huid. Trek de huid eraf door het tussen duim en mesje te klemmen. Het kan van kop naar staart of van staart naar kop.

Kop er af en met duim en wijsvinger de middengraat lostrekken en bij de staart afsnijden.

De haring in de hand nemen en de losse graatje met mesje en duim uit het vlees trekken.

Klaar.

Maar let op. De haring moet meteen worden gegeten. Van warme haring worden mensen het tegendeel van vrolijk. Dat blijkt ook uit onderzoek van

Meer over