Harekieters klaar om Heerenveen bij de lurven te pakken

Vanavond ontvangt SC Heerenveen provinciegenoot Harkemase Boys. De profs zijn gewaarschuwd.

BART JUNGMANN

HARKEMA - 'We klappen erop', zegt Roel van der Meulen en dat klinkt behoorlijk angstaanjagend. Van der Meulen is een van de elf Harkemase Boys die eredivisionist en buurman Heerenveen vanavond in de derde ronde van het bekertoernooi het vuur na aan de schenen willen leggen.

Harkema is een dorp in Friesland, ingeklemd tussen Surhuisterveen en Drogeham. Bij kapsalon De Vlotte Knip sla je af van de doorgaande weg en bijna net zo vlot ben je Harkema weer uit. Slechts vierduizend inwoners telt het dorp, maar hun daadkracht moet een veelvoud daarvan zijn. En dat gaan de Boys bewijzen in het Abe Lenstrastadion. De eer van de Friese Wouden staat op het spel.

Aan de strijdlust zal het in elk geval niet liggen. Luister naar trainer Wieb Rodenhuis die vertelt over het programma van vandaag. 'Om half vier komen we bij elkaar in het sportpark De Bosk. Daarna eten we gezamenlijk en vervolgens vertrekken we naar het stadion om Heerenveen bij de lurven te pakken.'

Slechts vijf seniorenelftallen telt Harkemase Boys, maar het eerste speelt in de Topklasse. Zaterdag is vaste wedstrijddag. 'Als we naar de zondag gaan, raken we onze sponsors kwijt', zegt voorzitter Pieter Spinder, een man uit één stuk. Spinder is een echte 'Harekiet'. Dat klinkt als een carnavalsvereniging, maar in werkelijkheid is het de aanspreektitel van een inwoner van Harkema.

Sponsors

Die sponsors vormen in wezen de kurk waarop Harkemase Boys drijft. Een jaar of twintig geleden was de vereniging afgezakt naar de derde klasse, waarna een gezelschap geldschieters besloot aan die schande een einde te maken. Sindsdien is Harkema het vaste speeltoneel voor de top in het amateurvoetbal.

Het hoofdveld van Harkemase Boys doet een beetje denken aan de stadionnetjes die in België strategisch langs snelwegen liggen. Ontelbaar veel reclame-uitingen achter het doel tegenover de kantine en langs de zijlijn staat rollboarding. Daarop wisselen reclames elkaar af in een rolmechanisme, net zoals ze dat in het betaald voetbal doen.

De zin in het ondernemen zit de Harekieten in het bloed. Volgens voorzitter Spinder is het zelfs de aard van het beestje. De rest van Friesland keek vroeger neer op de Harekieten, zijnde een ruw volkje. Daaruit is een gevoel van zelfstandigheid en saamhorigheid ontstaan. Harkema zal ze een poepie laten ruiken. Sterker nog, als Europa één groot Harkema was, zou er van crisis geen sprake zijn.

Dadendrang

Die dadendrang uit zich in het karakter van het dorp, waarin rijtjeshuizen een zeldzaamheid zijn. De Harekiet bouwt zijn eigen woning en als het moet ook zijn eigen kantine. Trots gaat Pieter Spinder het bezoek voor naar boven waarin de zelf gefabriceerde welvaart van het sponsorhome af spat.

Hemelsbreed liggen Heerenveen en Harkema twintig kilometer van elkaar. Ook in Harkema is de eredivisieclub van Heerenveen het populairst. Maar het verschil in beleving is volgen Spinder groot. De toeschouwers in het Abe Lenstra Stadion wuift hij weg als 'schouwburgpubliek'. Bij Harkemase Boys willen ze hun elftal alleen strijdend ten onder zien gaan. 'Vroeger kwamen ze hier met dubbele scheenbeschermers naartoe. Zo erg is het niet meer. Maar het strijden zit ons in de genen en dat willen we ook op het veld zien.'

Als ambitieuze club, misschien wel de meest ambitieuze van Friesland, werft Harkemase Boys zijn krachten tegenwoordig in de hele provincie. Het dorp ligt ten noordoosten van Drachten en dus centraal in noordelijk Nederland.

Sommige spelers achten zich zo talentvol dat ze zelf naar De Bosk komen om zich in de kijker te spelen. Anderen zijn hier terecht gekomen omdat ze het niet hadden gered bij een van de noordelijke profclubs.

Het is een formule die werkt: aan het eind van vorig seizoen stroomden vier spelers van Harkemase Boys door naar de eerste divisie. Spinder: 'Aan de ene kant verlies je voortdurend spelers, maar je kunt ze ook snel vervangen.' Pikant: negen van de twintig selectiespelers hebben een verleden bij Heerenveen.

De aanhoudende ambitie vereist ook veel van de trainers. Harkemase Boys heeft er al een hoop versleten, onder wie Fritz Korbach. Het was de laatste club van de twee maanden geleden overleden trainer, een dienstverband dat overigens eindigde in degradatie.

Harkemase Boys neemt vanavond meer dan vijfduizend fans mee naar Heerenveen. Het stadion is geheel uitverkocht. Spinder: 'Zo druk is het niet meer geweest sinds de Europa Cupwedstrijd tegen AC Milan.'

undefined

Meer over