nieuws

Hardliner Trong voor derde keer gekozen tot partijleider – en machtigste man – in Vietnam

De Communistische Partij van Vietnam heeft Nguyen Phu Trong herkozen als partijleider. Daarmee wordt Trong een van de langstzittende leiders van het 100 miljoen inwoners tellende land.

Nguyen Phu Trong tijdens een bezoek van premier Mark Rutte in 2019 aan Vietnam.
 Beeld AFP
Nguyen Phu Trong tijdens een bezoek van premier Mark Rutte in 2019 aan Vietnam.Beeld AFP

De verkiezing van Trong is de belangrijkste uitkomst van het zeven dagen durende partijcongres in Hanoi. 1.600 partijvertegenwoordigers kiezen daar wie de komende vijf jaar in Vietnam de machtigste bestuursfuncties gaat vervullen.

De verkiezing van de 76-jarige Trong, een ideologische hardliner, was verwacht. Hoewel hij volgens de partijregels te oud is en niet meer dan twee termijnen in functie mocht blijven, had Trong volgens insiders meerdere uitzonderingen bedongen om een derde termijn als Secretaris-Generaal aan te gaan.

Trong maakte de afgelopen jaren naam met een strenge anti-corruptie-campagne. Critici verweten hem vooral politieke tegenstanders aan te pakken.

De Communistische Partij van Vietnam (CPV), die al meer dan vijf decennia de baas is, koestert zijn ‘collectief leiderschap’. Elke vijf jaar kiezen de partijvertegenwoordigers een Centraal Comité, dat op zijn beurt het Politbureau kiest. Dat orgaan bepaalt wie de vier ‘pilaren van de macht’ worden: de premier, de president, de parlementsvoorzitter en de partijleider. Die laatste functie is de belangrijkste.

Nguyen Phu Trong heeft een derde termijn als partijleider gekregen. Beeld EPA
Nguyen Phu Trong heeft een derde termijn als partijleider gekregen.Beeld EPA

Banencarrousel

De banencarrousel veroorzaakt al maanden verhitte speculaties in Hanoi. Hoewel de voornaamste kandidaten voor niemand een verrassing zijn, werd het onderwerp in december taboe verklaard om critici de mond te snoeren. Want de verkiezing van de partijtop mag dan enigszins democratisch verlopen, het landsbestuur is allesbehalve democratisch.

Het congres werd vorige week opgeschrikt door de eerste nieuwe coronagevallen in maanden. Er zijn minstens 238 gevallen ontdekt in negen steden en provincies, inclusief Hanoi en Ho Chi Minhstad. Het partijcongres werd daardoor met een dag verkort.

Tot dusver boekte Vietnam veel succes in de bestrijding van corona. Sinds de pandemie begon, werden minder dan tweeduizend gevallen ontdekt en vielen er slechts 35 doden.

Analyse Vietnam is een ‘keurige’ dictatuur, hoe spelen ze dat klaar?

Meer over