Harde strijd om royalties

Het is een veelgehoorde klacht: door de illegale verspreiding van muziek via internet lopen muzikanten een hoop geld mis. Legale muziekaanbieders moeten daarom in ieder geval betalen....

Een club van zestien Europese organisaties, waaronder het Nederlandse Buma/Stemra, slaat daar volgens de Europese Commissie te ver in door. Ze spraken in 2001 af om de rechten via loket te verkopen aan uitgevers. Een Nederlands bedrijf dat liedjes via internet aan de man wil brengen maakt met Buma/Stemra een afspraak en krijgt de rechten van alle Europese organisaties. Een Engels bedrijf gaat naar de organisatie in Engeland.

De auteursrechtenorganisaties brengen zo hun landelijke monopolie naar het onbegrensde web. En dat is volgens de Europese Commissie in strijd met de mededingingsregels. Daarom gaat de Commissie onderzoeken hoe de organisaties de royalties innen.

De Commissie ziet namelijk liever dat de auteursrechtenorganisaties de concurrentie met elkaar aangaan. Een bedrijf moet zelf kunnen kiezen waar hij de rechten haalt voor de online-verkoop van muziek in Europa.

De auteursrechtenorganisaties krijgen van de EU tweealve maand de tijd om te reageren op de bezwaren van de Europese Commissie. Van boetes is nog geen sprake, maar als de Commissie tot de conclusie komt dat de werkwijze ongeoorloofd is dan dreigen er wel rechtszaken.

Buma/Stemra is niet verbaasd over de reactie van de Europese Commissie. De procedure loopt volgens Buma/Stemra al sinds 2001, het jaar waarin de auteursrechtenorganisaties hun afspraak voorlegden aan de Commissie. Buma/Stemra zal er volgens een woordvoerder alles aan doen om te zorgen dat de afspraak blijft bestaan.

In ieder geval gaat Buma/Stemra ver in het beschermen van artiesten. Vorig jaar plaatste internetaanbieder Xs4all de muziek van een feestje ter ere van het tienjarig bestaan op de eigen website. De artiesten, waaronder de Osdorp Posse, gaven de rechten op hun optredens aan het bedrijf.

Daar dacht Buma/Stemra anders over. De organisatie eiste alsnog de rechten voor het openbaar maken van de optredens. Volgens Buma/Stemra keen artiest geen afstand doen van royalties.

Niet alleen artiesten, ook platenmaatschapijen zeggen regelmatig dat zij verlies lijden door het internet. Zo biedt de website www.weblisten.com uit Spanje de muziek van de nieuwste dvd Zien van Marco Borsato aan. Illegaal, zegt platenbaas Universal, maar volgens Weblisten is keurig betaald.

Dat de maatschappijen zelf allesbehalve heilig zijn, bleek dinsdag uit een onderzoek van de openbare aanklager van de staat New York. Platenmaatschappijen als Sony en Universal hebben verzuimd de rechten aan duizenden eigen artiesten te betalen. Naar eigen zeggen omdat zij de artiesten uit het oog verloren. De maatschappijen gaan hen nu alsnog vijftig miljoen dollar betalen.

Meer over