Harddrugs, mobieltjes en vleesmessen in tbs-kliniek

Enkele tbs'ers die vastzitten op de gesloten afdeling van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray kunnen beschikken over flinke voorraden soft- en harddrugs, mobiele telefoons, contant geld en zelfs grote vleesmessen. Volgens de tbs'ers zijn de verboden spullen door personeelsleden naar binnen gesmokkeld.

VENRAY - Dat blijkt uit een reportage van het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek, dat vanavond wordt uitgezonden. De tbs'ers hebben zelf de publiciteit gezocht uit frustratie over het veiligheidsbeleid in de tbs-kliniek.

Tbs'er Peter, die zegt al ruim twintig jaar in tbs-klinieken te verblijven wegens meerdere geweldsdelicten onder invloed van drugs, voelt zich al maanden onveilig. 'Wat hier gebeurt, spant de kroon qua onveiligheid', zegt hij. 'Dit kan niet langer hier zo. Deze kliniek moet dicht. Sluiten die tent.'

'Het is een tikkende tijdbom', aldus tbs'er Oene. 'Je hoeft maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen.' Tbs'er Majid, die vastzit wegens bedreiging van zijn gezin, laat twee grote vleesmessen zien. 'Je kan hiermee een bloedbad aanrichten', zegt hij.

De tbs'ers hebben de beelden zelf heimelijk in de kliniek gemaakt met een mobiele telefoon. Volgens een voormalige therapeut van de kliniek is het levensgevaarlijk dat mensen met ernstige psychiatrische problemen in de tbs-kliniek zo makkelijk over messen en drugs kunnen beschikken.

De tbs'ers klagen er ook over dat ze in De Rooyse Wissel nauwelijks worden behandeld. Ze laten beelden zien waarop ze ogenschijnlijk het rijk alleen hebben op een afdeling - personeel is niet te zien.

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel laat in een reactie weten dat 'veel aandacht uitgaat naar het waarborgen van de veiligheid in de kliniek'. Er zijn regelmatige en zorgvuldige toegangscontroles, controles van verblijfs- en gebruiksruimtes, fysieke controles en controles op middelengebruik. Desondanks kan er wel eens iets misgaan. 'Uiteraard volgen dan gepaste maatregelen', aldus de schriftelijke verklaring. 'Wij zijn de overtuiging toegedaan dat ons beleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers.'

De kliniek in Venray kwam eerder al in opspraak wegens seksuele relaties tussen personeelsleden en tbs'ers en mogelijke verwaarlozing van patiënten. Dat laatste - verwaarlozing van patiënten - heeft de kliniek in februari nog categorisch ontkend.

undefined

Meer over