Hard door de bodem gezakt

ENSCHEDE - John Feskens, clubicoon van Willem II en in Tilburg ook wel bekend onder zijn bijnaam 'D'n Beitel', onderging de degradatie van zijn club naar de eerste divisie als de lang aangekondigde dood van een voormalig voetbalinstituut. Willem II verloor zondag met 4-0 in Enschede en zakte zo definitief door de bodem van de eredivisie.

Voor interim-coach Feskens was het stervensbegeleiding in stilte. De 24ste competitienederlaag had hij al een week zien aankomen. Willem II heeft er namelijk niet het elftal naar om op de voorlaatste speeldag van het seizoen nog even te stunten tegen de regerend landskampioen.

Wat voor elftal Willem II wel heeft? Het is vooral een onherkenbare ploeg vol aanwaaikrachten uit obscure oorden. Ronduit treurig was het zondag om aanvaller Maceo Rigters over het veld van de Grolsch Veste te zien slingeren. Voetbalprofs met overgewicht zijn geen noviteit. Maar waar is het eergevoel van zo'n jongen, vraag je je af als al dat lillende vet zich in beweging ziet zetten.

Kwalitatief is de selectie, waarin zes jongens rondlopen met een doorlopend contract, van eenzame treurigheid. De nieuwe technisch manager, Marc van Hintum, en de nieuwe hoofdcoach, Jurgen Streppel, zullen vanaf nul moeten beginnen met de heropbouw van een club die in 1999 nog als tweede eindigde in de eredivisie en met coach Co Adriaanse de Champions League in mocht.

Och, wat lijkt dat een eeuwigheid geleden als je jongens als Ippel, Janga, Lasnik en Gravenbeek ziet zwoegen op het veld van de koploper van de eredivisie.

Willem II flirtte vorig seizoen al hevig met het noodlot en leek zich in het nauw te brengen tegen Go Ahead Eagles, in de finale van de nacompetitie. Na een nederlaag in Deventer volgde moeizaam herstel in het eigen stadion. Een dag later klonk het harde geratel van een partij skeletten die uit de kast kwam donderen.

Spits Demouge vertrok kort voor dit seizoen naar FC Utrecht. Een vervanger kon niet worden aangetrokken. Daarmee begon alle ellende zo'n beetje, hoorde je aanvoerder Levtsjenko zondag verkondigen in de catacomben van de Grolsch Veste. Hij was geëmotioneerd, zei hij, want hij voelde zich betrokken bij de neergang van de club waar hij dit seizoen kwam binnenwaaien.

Hét gezicht van het verval bij Willem II, dat van verdediger Arjan Swinkels, ontbrak tegen Twente vanwege een schorsing. Eigenlijk had hij erbij moeten zijn, de blonde krullenbol die een paar keer met rood van het veld werd gestuurd, twee keer ten onrechte.

Swinkels stond symbool voor de met zichzelf worstelende nummer 18 van de eredivisie, waarvoor er maar geen licht wilde gaan schijnen aan het einde van de tunnel. Willem II kreeg ook vaak late doelpunten tegen, in blessuretijd zoals tegen PSV en FC Utrecht, wat bijdroeg aan het beeld van intense treurigheid.

Financiële problemen, héél erg grote financiële problemen, daarmee is het allemaal begonnen, betoogde Feskens. Hij sprak niet met gebroken stem. Hij pinkte geen traan weg. Nee, Feskens constateerde slechts, zoals een man doet die de bijnaam D'n Beitel draagt.

Op de vraag wat het perspectief is voor Willem II, verwees Feskens naar de supporters én naar de stad. Als de fans erachter blijven staan, komt het wel weer een keer goed.

Ooit, echt.

undefined

Meer over