Happy end

The Contender. Als de filmindustrie alleen films met een happy end wil produceren, kun je als regisseur twee dingen doen: je daaraan conformeren of niet....

In de intelligente politieke thriller The Con tender doet regisseur/scenarist Rod Lu rie iets dergelijks. Een vrouw wordt om al de verkeerde redenen tot vice-president benoemd, en aan het eind doet iedereen alsof dit een triomf van de Amerikaanse democratie is. Is er bij The Player maar één lezing mogelijk, bij The Contender ligt het lastiger. Tenslotte worden mannelijke politici soms ook om de verkeerde redenen benoemd en veel vrouwen om de verkeerde redenen niet, dus op een bepaalde manier zegeviert het recht wel degelijk. Jeff Bridges en Joan Allen kregen een Oscar-nominatie voor hun rol, en terecht, maar ook Gary Oldman had er wel eentje verdiend. Bij de extra's van deze Special Double Disc Edition: een aardige making-of en veel bio. (Dutch Film Works)

Swordfish. Tja. Hollywood richt zich op 14-jarigen, aldus Robert Altman, en als dat waar is, vormt deze film het bewijs. Ergens in Hollywood loopt een disgruntled screenwriter rond die een degelijke cyberthriller bedacht had en moest toezien hoe die door een of andere studio-eikel werd mismaakt tot een even duur als goedkoop spektakelstuk. Zelfs de borsten van Hale Berry redden het niet. (Warner Home Entertainment)

Meer over