Happily ever after

Weergaloos eerlijke en fijn gemonteerde documentaire.

Documentaire

Regie Tatjana Božic

In 8 zalen

3 sterren

'Het probleem zit in je hoofd, niet in je mannen.' De beste vriendin van Tatjana Božic weet wel waarom al Božics relaties stuklopen. In de documentaire Happily Ever After test Božic deze these: ze gaat op bezoek bij haar exen om te onderzoeken waar het toch elke keer misgaat - zoals mannen voor haar al deden in Nick Hornby's fictieve High Fidelity of in de documentaire A Complete History of my Sexual Failures.

Dan kom je al snel op navelstaar-territorium. Gelukkig spaart Božic zichzelf niet: ze opent meteen met een knallende ruzie met haar huidige vriend Rogier, waarin ze tamelijk onredelijk is. Het is een risico, een egodocument zo beginnen. Maar het belooft vooral een weergaloze eerlijkheid, die onweerstaanbaar is.

En zo eerlijk blijft het: Božic trekt langs een stoet fascinerende exen, verspreid over heel Europa, die ze dapper pijnlijke vragen stelt. Culturele verschillen moeten ook een rol hebben gespeeld, zie je dan: de in Joegoslavië geboren Božic is zichtbaar beter op haar plek op met alcohol doordrenkte Russische feestjes, dan op een met humor gefilmd oer-Hollands familiekampeerweekend.

Het Grote Inzicht waar ze uiteindelijk toe komt, is minder universeel dan waar ze op inzette. Maar Božic, die zich steeds zo vol overgave in de liefde stortte, en haar huidige relatie zijn fascinerend genoeg voor de ruim 80 minuten die de fijn gemonteerde documentaire duurt.

undefined

Meer over