Hans Weeber 1950-2013

In zwemmen, roeien en fietsen zocht hij nieuwe uitdagingen. De sport werd zijn tempel.

Als beroepen stonden onder de naam van Hans Weeber 'parachutist', 'stuntman', 'Engelandvaarder', 'Rijnzwemmer'en 'roze mannetje' vermeld. In 2000 zwom hij de Rijn af van Bazel naar Hoek van Holland. Hij roeide ook een keer van Hoek van Holland naar Harwich om daarna trimmend naar het parlementsgebouw in Londen te gaan. Hij zwom over het IJsselmeer, reed de Elfstedentocht, vrijwel alle wielerklassiekers en voltooide talloze triatlons. Van de zomer fietste Hans Weeber nog met een groep multiculturele vmbo'ers naar Italië.

Behalve duursporter was Hans Weeber ook stuntman in films als A Bridge too Far en Soldaat van Oranje. De bekendste burger van het Westlandse dorpje Ter Heijde overleed op maandag 18 maart onverwacht aan een hartstilstand. Hij was pas 62 jaar en laat een vrouw, drie kinderen en twee kleinkinderen achter. Zijn behoefte aan steeds nieuwe uitdagingen verklaarde hij dertien jaar geleden in een interview met dagblad Trouw. 'Ik ben altijd jaloers geweest op mensen die gelovig zijn. Sporten is mijn tempeltje. Je wordt teruggeworpen op jezelf.'

Weeber werd geboren in Den Haag als zoon van wat hij de beste encyclopedieënverkoper van Nederland noemde. Tragedie kruiste al snel zijn pad. Zijn moeder werd op haar 32ste jaar ziek en overleed vijf jaar later. Hij zag later voor zijn ogen zijn broer sterven, nadat die in Duitsland van vierhoog in een liftschacht viel. Over zijn jeugd zei hij: 'Ik moest vooral mezelf opvoeden, en m'n jongere broertje en zusje. In mijn puberteit zat ik in tehuizen, bij ooms en tantes en bij oma en opa. Om aan de ellende te ontsnappen, holde ik vaak van Rijswijk naar Wassenaar, waar vriendjes woonden. Door de weilanden en over sloten. In weer en wind. Heerlijk, vond ik dat.'

Sport was voor hem een vorm van idealisme. Aan zijn sportprestaties verbond hij altijd een goed doel: de gezondheidszorg of het milieu. Toen hij in veertien dagen de Rijn afzwom, deed hij dat om te bewijzen dat de rivier een stuk schoner was geworden. 'Mijn tocht is bedoeld als aai over de bol van de landen die aan een schonere Rijn hebben bijgedragen. Maar het kan natuurlijk nog beter.' Tijdens de tocht werd hij begeleid door een groep jongens die continu watermonsters namen in het kader van een onderzoek waar de rivier nog het minst schoon was. Zo zwom hij later ook in de wateren van Venetië en de Hudson in Canada. Hij had vorige zomer nog de Noordzee willen overzwemmen, maar er was voor die periode geen begeleidende boot met voldoende faciliteiten beschikbaar.

Hij stond in Ter Heijde ook bekend als het 'roze mannetje'. In die hoedanigheid zette hij zich in voor Pink Ribbon, de organisatie die ijvert voor de bestrijding van borstkanker. Behalve sporter was Hans Weeber ook een sociaal mens. Hij was groepsleider bij verstandelijk gehandicapten, medewerker bij een huis van bewaring, medewerker bij het medisch vervoer en was tot 2006 conciërge op het Segbroek College in Den Haag. Elke dag ging hij hardlopend van Ter Heijde naar zijn werk in Den Haag. 'Als je buiten sport, sterkt dat zowel lichaam als geest. En alles wat ik voor goede doelen of jongerenprojecten organiseer, concentreert zich ook rondom buitensporten: liefst langdurig.' Komende zomer had hij met een groep jongeren naar Spanje willen fietsen.

Elke dinsdag Een necrologie van minder bekende bijzondere mensen

undefined

Meer over